Vlada Srpske će nastaviti da pomaže područja pogođena poplavama

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) Miroslav Milovanović izjavio je da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže područja koja su prošle godine pogođena katastrofalnim poplavama i da će tokom decembra biti izrađen plan o tome gdje i kako će biti usmjerena sredstva od 55 miliona evra.

Vlada Srpske će nastaviti da pomaže područja pogođena poplavama

On je rekao da će Vlada RS već tokom decembra imati izrađen akcioni plan koji će definisati projekte i investicije planirane za narednu godinu.

"Izradićemo plan na osnovu kojeg ćemo znati gdje i kako će biti usmjerena sredstva od 55 miliona evra koje je Vlada RS obezbijedila", rekao je Milovanović na prijemu povodom obilježavanju godinu dana od katastrofalnih poplava u Semberiji.

On je rekao da je zajedničkim snagama Vlade RS, lokalne zajednice, brojnih donatora preduzeća i pojedinaca tokom cijele godine mnogo je urađeno na pomoći narodu Semberije.

"Vlada RS je tada interventno reagovala sa četiri miliona KM i učinila onoliko koliko je u tom trenutku i moglo", rekao je Milovanović i dodao da je resorno ministarstvo svim poljoprivrednim proizvođačima isplatila odštetu u sto odstotnom iznosu, a posebno što se tiče stoke koja je stradala u poplavama.

Navodeći da je Semberija pretrpjela najveće štete, ali da je poplava bilo i u drugim krajevima RS, Milovanović je rekao da je Vlada pojedinačno po opštinama pomagala dajući svoj maksimum.

On je dodao da Vlada Srpske uspjela ove godine da na nekoliko lokacija u Semberiji završi neke urgentne poslove na utvrđivanju nasipa na Savi.

"Lokaciju Topolovac u Crnjelovu smo zbrinuli. Ovih dana se raspisuju tenderi za utvrdu nasipa u Balatunu u ukupnoj dužini od oko dva kilometra", rekao je Milovanović i dodao da će Vlada Srpske učiniti sve da se taj projekat sistemski riješi.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder rekao je da su zajedničkim naporima lokalne i republičke vlasti, ali i brojnih pojedinaca uspješno sanirane posljedice vodene stihije koja je zadesila Srpsku.

On je naveo da procjenjene štete nastale poplavama u decembru prošle godine iznose 33 miliona KM, a ukupna šteta u prošloj godini 163 miliona KM. Prema njegovim riječima, prošle godine je poplavljeno 11.000 objekata i evakuisano oko 4 000 ljudi.

Doder je istakao da su svi subjekti koji su radili na otklanjanju posljedica od poplava djelovali kao jedinstven sistem i da je koordinacija i požrtvovanost svih od lokalnog do republičkog nivoa bila na visokom i zavidnom nivou.

"Poštujući sve zaključke sa posebne sjednice održane povodom poplava, Vlada RS je pomogla sve opštine interventno - novčano, uradila mnogo na obezbjeđenju namještaja, parketa, stočne hrane, na evakuaciji ljudi, smještaju stoke i slično", rekao je Doder.

On je dodao da će nasip na Savi potpuno biti saniran na proljeće i da će sredstva od 55 miliona evra čim postanu operativna biti ulagana po prioritetima.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je današnji prijem organizovanom pod motom "Da se ne zaboravi".

Mićić je podsjetio da je u Semberiji u decembaru prošle godine poplavljeno oko 3 000 kuća i 7.000 hektara obradivog zemljišta u 12 mjesnih zajednica, te da pričinjena šteta iznosi oko 19 miliona KM.

Prijemu organizovanom u hotelu "Sveti Stefan" u Banji Dvorovi prisustvovao je veliki broj građana, zaslužnih pojedinaca, predstavnika preduzeća, donatora, kao i predstavnika lokalne i republičke vlasti.

Na prijemu je prikazan petnaestominutni film o poplavama u Semberiji, a predstavljena je i knjiga posvećena nezapamćenoj katastrofi koja je zadesila Semberiju 3. decembra 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA