Potpisani ugovori sa više od 100 poljoprivrednika

Rukovodstvo Prehrambene industrije "Sava" iz Bijeljine danas je, u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srpske, potpisalo više od 100 ugovora sa poljoprivrednicima iz Semberije o otkupu poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini.

Potpisani ugovori sa više od 100 poljoprivrednika

Prema riječima direktora "Save" Steve Filipovića, finalizovani su dogovori za saradnju u ovoj godini, u kojoj će otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu biti povećane u zavisnosti od vrste proizvoda. Filipović je rekao novinarima da su, prije svega, uvećane cijene za otkup paradajza, koji je u prethodnim godinama otkupljivan u količini od 700.000 do 1.500.000 kilograma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"U zavisnosti od proizvoda, povećali smo cijenu otkupa od pet do 20 odsto za proizvođače sa područja Semberije", naveo je Filipović i dodao da su za paradajz otkupne cijene povećane od 18 do 20 odsto, a za paprike roga i babura pet odsto. On je napomenuo da "Sava" u ovoj godini planira da preradi 8.000 tona sirovine.

"U fazi je trenutno prerada 1.000 tona jabuke jer sada radimo slatki program", naveo je direktor "Save". On je naglasio da poziv ostaje otvoren i za ostale proizvođače, te da će fabrika otkupiti sve proizvedeno u Semberiji. "Naš plasman nije upitan jer imamo ugovorene kupce", rekao je Filipović i dodao da će kupci biti traženi, prije svega, u Srbiji.

Filipović je konstatovao da fabrika "Sava" do sada nije koristila nikakve podsticaje, te apelovao da gradska vlast i Vlada Republike Srpske preduzmu nešto tim povodom jer fabrika izvozi oko 70 odsto gotovih proizvoda na zatjevna tržišta EU, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade i SAD.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Očekujem da ove godine intenziviramo saradnju na opšte dobro proizvođača, fabrike, Vlade Srpske, ali i grada, na čijem području se `Sava` nalazi", rekao je Filipović i dodao je saradnja sa resornim ministarstvom urodila plodom.

Viši stručni saradnik Resora za pružanje usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Radinka Mićić kaže da resorno ministarstvo podržava ovakvu vrstu saradnje proizvođača i otkupljivača.

"U posljednjih nekoliko godina Ministarstvo značajno podržava ovu saradnju, predaju i otkup prvenstveno povrća, a prošle godine su podsticaji u odnosu na prethodne godine bili znatno veći i iznosili su do 15 feninga po kilogramu, u zavisnosti od proizvoda", podsjetila je Mićićeva.

Ona je navela da će ove godine u pravilniku biti precizirano za koju je vrstu povrća koliko feninga predviđeno, te da se očekuje da će to biti isti iznos, do 15 feninga po kilogramu.

"Pozivam proizvođače da svoju proizvodnju prilagode prodaji kako bi mogli ostvariti svoja prava na podsticaje predviđene budžetom", rekla je Radinka Mićić.

Semberski poljoprivrednici koji niz godina sarađuju sa "Savom" ističu da su zadovoljni saradnjom i da ova fabrika otkupi sve ugovorene količine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA