Skeniranje glasačkih listića na čekanju

  • BiH
  • 18. Mar 2019.

Političke partije u BiH, koje su skoro cijelu prošlu godinu provele u žestokoj raspravi o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojima je predlagano skeniranje glasačkih listića i uvođenje video-nadzora na biračkim mjestima, poslije oktobarskih izbora su naprasno povukle ručnu i ućutale se.

Skeniranje glasačkih listića na čekanju

Ipak, najjače stranke u Srpskoj i dalje imaju podijeljena mišljenja o izmjenama Izbornog zakona, prije svega o skeniranju biračkih listića. Iz SDS-a i dalje podržavaju tu ideju, dok iz vladajućeg SNSD-a kategorično tvrde da bi uvođenjem skeniranja samo bila pojačana mogućnost zloupotrebe, a pošto bez glasova delegata SNSD-a u Domu naroda praktično ne može biti usvojen nijedan zakon u Parlamentu BiH, to znači da će skeneri do daljeg ostati na čekanju.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže da niko ne želi da razumije šta u zemlji koja obiluje ovako visokim nivoom nepovjerenja kao što je BiH znači omogućiti nekome da dođe do kontrole nad jednom takvom bazom podataka i do mogućnosti da namješta rezultat.

- Zašto evropske zemlje nisu odlučile da uvedu te tehnološke inovacije u svoj izborni proces? Pa upravo zato što se time na raspolaganje daje ogromna mogućnost da se manipuliše. Za one koji su insistirali na uvođenju skenera oktobarski izbori su bili biti ili ne biti. U američkoj ambasadi je održano 40-50 sastanaka u pokušaju da se dođe do rješenja o tome kako namjestiti rezultat u korist onih koji će biti favorizovani - kaže Majkićeva.

Ona ističe da je skeniranje glasačkih listića pokušano u nekoliko zemalja, pa je izbačeno, čak i u Njemačkoj.

- Ako nije moglo tamo zato što je ustanovljeno da postoji ogromna mogućnost za zloupotrebe, pa ko to smije da tvrdi da to treba uvoditi kod nas. Što se tiče video-nadzora na biračkim mjestima, nemam ništa protiv da se to bude postavljeno da bi se vidjelo kako se ponašaju oni koji provode izborni proces i to nije sporno. Ali skeniranje ne - kategorična je Majkićeva.

S druge strane, potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević i dalje tvrdi da je neophodno izmijeniti Izborni zakon i uvesti skeniranje biračkih listića. Ona kaže da funkcioneri SDS-a nisu prestajali da ukazuju na to, ističući da je načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora ove stranke Milan Miličević noć poslije referenduma o njegovom opozivu, koji je održan 3. marta, ukazao na potrebe izmjena Izbornog zakona.

- Izborni zakon treba mijenjati, ali nisam optimista da će do toga doći, jer to ne dozvoljavaju oni koji kradu izbore. Milan Miličević je na referendumu o opozivu uspio da spriječi izbornu krađu, ali i da time praktično dokaže kako su pokradeni opšti izbori 2014. i 2018. godine. Zato su neophodne izmjene, ali ne vjerujem da će do njih doći i zato što će HDZ BiH sa svoja četiri delegata u Domu naroda blokirati svaku izmjenu Izbornog zakona, zbog, kako stalno govore, neriješenog pitanja izbora legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH - kaže Pandurevićeva.

Povjerenje

Lider PDP-a Branislav Borenović poslije nedavnog sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom istakao je da su neophodne izmjene Izbornog zakona BiH da bi bilo vraćeno povjerenje u izborni proces.

- Izmjene Izbornog zakona u smislu skeniranja glasačkih listića, video-nadzora na biračkim mjestima, identifikacionog spreja i jedinstvenog mjesta za brojanje glasova su neophodne da bi bilo vraćeno povjerenje u izborni proces, a volja građana bila ispoštovana - poručio je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA