Sutra počinje isporuka regresiranog goriva

Sutra počinje isporuka regresiranog goriva , koje će se moći preuzeti na 40 pumpi u Republici Srpskoj i to po cijeni za 60 pfeniga nižoj od maloprodajne.

Sutra počinje isporuka regresiranog goriva

Poljoprivrednicima je odobreno 100 litara goriva po hektaru obradive površine i 30 litara po hektaru za livade. Za ove namjene izdvojeno je sedam miliona maraka iz agrarnog budžeta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Izdaci za gorivo, koje je u odnosu na prošlu godinu poskupjelo za 20 pfeniga, najveća su stavka u sjetvi, pa će regresirani dizel umanjiti troškove poljoprivrednicima koji ovih dana pripremaju oranice.

- U prosjeku su preko 20 posto skuplje cijeneznači ulaznih repromaterijala mineralnih đubriva, sjemena i goriva, tako da je svakako dobro došla ta regresirana podrška - rekao je Branislav Andrić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Boško Radić naveo je da jemjera dobra ida je ove godine sve krenulo kako treba i u pravom momentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Regresirani dizel je velika pomoć ratarima, ali i voćarima kojima su potrebne znatno veće količine goriva.

- U pravi čas u pravom momentu kada najviše goriva trebaočekujemo da ćemo dobiti i plavi dizel pa ćemo onda dobiti i količine one koje su potrebne - istakao je Dragoja Dojčinović predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Novina ove godine jeste da su podsticaji uslovljeni prijavom doprinosa za prethodnu godinu i plaćanjem protivgradne preventive. Od preko 5.000 poljoprivrednika koji su podnijeli zahtjev njih 2.300 do sada su ispunili obaveze. Spiskovi su danas poslati u 13 opština koje su imale najveći broj korisnika i sutra će početi isporuka prvih količina goriva.

Dnevno, u prosjeku, pristiže oko 300 novih zahtjeva,tako da će novi spisak korisnika biti ažuriran i dostavljen opštinama i distrubuterima već u petak. Krajnji rok za preuzimanje regresiranog goriva je 30. oktobar . U deset opština, metodom slučajnog uzorka kontrolišu se površine zasijane pšenicom da bi se spriječile eventualne zloupotrebe prava na regresirani dizel .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA