Sutra počinje isporuka regresiranog goriva

Sutra počinje isporuka regresiranog goriva , koje će se moći preuzeti na 40 pumpi u Republici Srpskoj i to po cijeni za 60 pfeniga nižoj od maloprodajne.

Sutra počinje isporuka regresiranog goriva

Poljoprivrednicima je odobreno 100 litara goriva po hektaru obradive površine i 30 litara po hektaru za livade. Za ove namjene izdvojeno je sedam miliona maraka iz agrarnog budžeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Izdaci za gorivo, koje je u odnosu na prošlu godinu poskupjelo za 20 pfeniga, najveća su stavka u sjetvi, pa će regresirani dizel umanjiti troškove poljoprivrednicima koji ovih dana pripremaju oranice.

- U prosjeku su preko 20 posto skuplje cijeneznači ulaznih repromaterijala mineralnih đubriva, sjemena i goriva, tako da je svakako dobro došla ta regresirana podrška - rekao je Branislav Andrić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Boško Radić naveo je da jemjera dobra ida je ove godine sve krenulo kako treba i u pravom momentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Regresirani dizel je velika pomoć ratarima, ali i voćarima kojima su potrebne znatno veće količine goriva.

- U pravi čas u pravom momentu kada najviše goriva trebaočekujemo da ćemo dobiti i plavi dizel pa ćemo onda dobiti i količine one koje su potrebne - istakao je Dragoja Dojčinović predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Novina ove godine jeste da su podsticaji uslovljeni prijavom doprinosa za prethodnu godinu i plaćanjem protivgradne preventive. Od preko 5.000 poljoprivrednika koji su podnijeli zahtjev njih 2.300 do sada su ispunili obaveze. Spiskovi su danas poslati u 13 opština koje su imale najveći broj korisnika i sutra će početi isporuka prvih količina goriva.

Dnevno, u prosjeku, pristiže oko 300 novih zahtjeva,tako da će novi spisak korisnika biti ažuriran i dostavljen opštinama i distrubuterima već u petak. Krajnji rok za preuzimanje regresiranog goriva je 30. oktobar . U deset opština, metodom slučajnog uzorka kontrolišu se površine zasijane pšenicom da bi se spriječile eventualne zloupotrebe prava na regresirani dizel .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA