FOTO Pomen stradalim u Tuzlanskoj koloni

Parastosom ispred Spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju na Pučilama počelo je obilježavanje 27 godina od masakra koji su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni.

FOTO Pomen stradalim u Tuzlanskoj koloni

Pomenu stradalim u Tuzlanskoj koloni prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjedika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srba u zajedničkim organima BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za 11.45 časova najavljeno je obraćanje zvaničnika. Obilježavanje 27 godina od ubistva pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" izvršen je iz zasjede.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA