Srpska sinonim za sigurnost i razvoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska jedina samoodrživa političko-teritorijalna jedinica u BiH i sinonom za sigurnost i razvoj.

Srpska sinonim za sigurnost i razvoj

Dodik je u Bijeljini izjavio da je Srpska na dobrom putu i da je sposobna da se razvija, ojača i kao takva bude prihvaćena u svijetu, ali da je za Srpsku veoma skupa BiH, kao i njena administracija sa 22 000 ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsjetio da samo za penzije penzionera koji su to pravo stekli u Federaciji BiH i kojima bi Federacija to trebalo i da isplaćuje, Srpska mjesečno izdvaja oko 9,4 miliona maraka, a godišnje oko 110 miliona maraka, dok FBiH Srpskoj duguje oko 48 miliona maraka na osnovu raspodjele prihoda od poreza na dodatu vrijednost.

"Najveći gubitak Srpske je sistem indirektnog oporezivanja koji je sve ove godine, od uvođenja tog sistema, bio na štetu Srpske", rekao je Dodik na tribini "RS na dobrom putu".

Dodik je naglasio da je Srpska, u kojoj je na vrijeme formirana vlast, usmjerena danas na rješavanje životnih, ekonomsko-socijalnih problema, napomenuvši da u Razvojno-investicionoj banci ima 300 miliona maraka za podršku realnim projektima za zapošljavanje i realnoj proizvodnji kako bi bio poboljšan standard.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je istakao da Republika Srpska ima zdraviju i bolju ekonomiju od Federacije, ali i bolja ekonomska kretanja od nekih zemalja u regionu, sa kojima ima dobre odnose. "Srpska nije remetilački faktor u regionu", rekao je Dodik.

Predsjednik RS napomenuo je da Srpska treba da sarađuje sa EU koja jeste cilj, jer je civilizacijski važno da dostići evropske standarde, ali ne pod uslovom da Republika izgubi svoj identitet. On je dodao da je sa Natom drugačije i da taj odnos treba izvagati.

Govoreći o Bijeljini, Dodik je rekao da je u protekle četiri godine više od 56 miliona maraka uloženo u ovaj grad, navodeći da je najveći investicioni projekat u zdravstvu u BiH upravo u Bijeljini, gdje je u toku izgradnja nove bolnice koja će ovaj grad svrstati u regionalne zdravstvene centre.

Tribini u Bijeljini pod nazivom "RS na Dobrom putu" prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS i parlamentu BiH, šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne, predstavnici opštine, SPC i mnogobrojni građani.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA