Višković: Pronađen kompromis za deblokadu izgradnje drinskog nasipa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je pronađen kompromis za rješenje imovinsko-pravnih pitanja za izgradnju drinskog nasipa.

BIJELJINA

Višković je rekao da je u razgovoru sa vršiocem dužnosti direktora Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslavom Milovanovićem i, prethodno, sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem pronađeno rješenje da vlasnicima parcela kod drinskog nasipa u Janji, Amajlijama i Popovima bude ponuđena viša tržišna cijena od dosadašnje.

"To je jedan od načina da odblokiramo taj projekat, jer nam je Svjetska banka dala rokove do kojih treba da riješimo imovinsko-pravna pitanja ili će se povući. Stalo nam je, a mislim da je tim ljudima još više bitno da zaštite svoju imovinu i grad Bijeljinu od budućih poplava", rekao je Višković.

Višković smatra da su Vlada Srpske, grad Bijeljina i preduzeće "Vode Srpske" ponudilo riješenje koje može biti zadovoljavajuće za sve.

On je naveo da su kroz Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobrena sredstva od dva miliona KM za čišćenje kanala i popravku nasipa u nekim lokalnim zajednicama, koje su bile poplavljene prije nešto više od mjesec dana.

"Danas smo to papirološki sredili i na prvoj sjednici Fonda riješićemo to pitanje. Riječ je o dva miliona KM koje su doznačene Gradišci, Modriči, Petrovcu, Kozarskoj Dubici i drugim opštinama. Ti problemi su hitno rješavani i da to tada nismo uradili vjerovatno bi šteta za Republiku Srpsku bila veća", naglasio je Višković.

On je naveo da je na sastanku sa Milovanovićem konstatovao da se mora više pažnje posvetiti nelegalnoj eksploataciji šljunka na području Bijeljine.

"Nelegalna eksploatacija se vrši u cijeloj Republici Srpskoj i o tome smo ragovarali na sastanku", rekao je Višković.

On je naveo da je sa Milovanovićem razgovarao i o realizaciji budućih projekata sa Špancima, te da je dobio nalog i saglasnost od Vlade Srpske da potpiše ankes ugovra i krene u pregovaranje za nove projekte. Milovanović je rekao da je Viškovića informisao o zatečenom stanju u ovoj ustanovi, te o planovima aktivnosti za budući period.

On je dodao da je premijera Srpske informisao i o sastancima sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i preduzeća "Srbija vode", koji se odnose na esploataciju šljunka u rijeci Drini. "Imamo mnogo aktivnosti koje u budućem periodu moraju biti preduzete kako bi se nelegalna eksploatacija smanjila na što manji nivo", naglasio je Milovanović.