Novosibirski Maldivi - otrovna lepota

Sibirsko jezero, koje je postalo veoma popularno za fotografisanje, zapravo je veoma otrovno veštačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj. Iz termoelektrane upozoravaju da jezero nije bezbedno za plivanje.

Novosibirski Maldivi - otrovna lepota

Mirna voda tirkizne boje magnet je za sve one koji žude za savršenom fotografijom na Instagramu. Ali „novosibirski Maldivi", kako su prozvani na društvenim mrežama, nisu nikakva prirodna lepota, već veštačko jezero sa zagađenom vodom.

Voda je prepuna hemikalija koje mogu izazvati ozbiljne probleme na koži, saopštili su iz sibirske kompanije za proizvodnju struje.

„Prošle nedelje pepeo koji smo izbacili u Novosibirsk 'TEZ-5' postao je zvezda na društvenim mrežama. Ali ne smete da plivate u kolektoru za pepeo jer je voda visoko bazna zbog soli kalcijuma i drugih oksida metala koji se u njoj rastvaraju. Kontakt takve vode sa kožom može da izazove ozbiljnu alergijsku reakciju", upozorili su iz kompanije.

Ističu da je dno jezera blatnjavo, tako da je izlazak iz njega gotovo nemoguć.

Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg broja posetilaca koji dolazi na „novosibirske Maldive", upozorenje je objavljeno velikim slovima. Kako kažu, najveći rizik je ukoliko se upadne u vodu tokom pravljenja selfija.

Voda je dobila spektakularnu tirkiznu boju zbog dubine jezera i raznih okisda metala koji se u njoj rastvaraju.

Međutim, ljudi su uprkos upozorenju nastavili da dolaze na jezero i poziraju za Instagram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA