Ukupno slučajeva
903 (+22)
Preminuli
18 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Na tržištu u BiH četiri modela opasnih električnih svjetiljki

  • BiH
  • 12. Jul 2019

Na tržištu BiH otkrivena su četiri modela kineskih prenosnih električnih lampi, koji predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

BiH

Jedna je svjetiljka tipa LM-602, čija je zemlja porijekla Kina, ali nisu poznati proizvođač i uvoznik.

Rizične su i kineske prenosne električne svjetiljke KINSACH tip KS 188A i TX518379, čiji je uvoznik „Fis" Vitez, te lampa Rola DY15256, uvoznika R.TIME Sarajevo.

Ovi proizvod predstavljaju rizik od požara i strujnog udara jer je površina poprečnog presjeka provodnika u kablu manja od minimalno dozvoljene, a proizvodi nisu propisno označeni i nisu usklađeni sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica.

- Nadležna inspekcija je naredila mjere povlačenja sa tržišta i uništavanja proizvoda, te obavijestila potrošače o rizicima i načinu njihovog povrata. Građanima koji ih posjeduju, preporučuje se da ih prestanu koristiti i da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni - navodi se u saopštenju.