Usvojena Omladinska politika u Bijeljini: Zapošljavanje mladih osnovni cilj

Skupština Bijeljine usvojila je Omladinsku politiku od 2019. do 2023. godine u cilju unapređenja života mladih u ovom gradu.

Usvojena Omladinska politika u Bijeljini: Zapošljavanje mladih osnovni cilj

Ovim dokumentom, kažu u Gradskoj upravi, utvrđuje se radni plan, čiji je cilj da se unaprijedi položaj mladih, dok opozicija upozorava da stanje na terenu nije ni približno dobro.

Tvrde da se na poboljšanju života mladih ne radi dovoljno, o čemu svjedoči sve veći broj onih koji stoje u redovima pred stranim ambasadama i svoju perspektivu vide u nekoj od zemalja EU ili svijeta.

Na području Bijeljina aktivno je dvadesetak nevladinih organizacija koje okupljaju mlade ljude.Zbog nedovoljno novca koji se godinama izdvajao iz gradskog budžeta, dosta omladinskih organizacija na ovom području prestalo je sa radom.Međutim, uprkos teškoćama, Lokalni volonterski servis opstaje. Okuplja oko 40 mladih aktivista.

Koordinator Lokalnog volonterskog servisa Mladen Đurić kaže da mladi nisu pasivni, ali da im nedostaje značajniji podsticaj na lokalnom, regionalnom, entitetskom, pa čak i državnom nivou.

- Nastojimo da budemo medijatori koji povezuju mlade i organizacije koje ih okupljaju sa Gradskom upravom te ostalim institucijama civilnog društva i organizacijama. Naši mladi se suočavaju s mnogim problemima. Mi smo učestvovali u kreiranju Omladinske politike i u ovaj dokument uvrstili smo za nas najvažnije. To su nezaposlenost, zdravi stilovi života, izvrsnost mladih odnosno podrška mladima koji imaju velike rezultate i mogućnost da nastave školovanje i dalje usavršavanje, te učestvovanje mladih u donošenju važnih odluka za lokalnu sredinu - naglasio je Đurić.

Ističe da će Lokalni volonterski servis nastojati u narednom periodu da uključi u svoj rad što više mladih iz ruralnih sredina.

Da je potrebna veća podrška mladim ljudima i projektima koje realizuju dokazuju primjeri poput bijeljinskog Udruženja mladih, koji imaju i društveno odgovornu notu. Ove godine obnovili su igralište Osnovne škole „Sveti Sava". Kroz projekte omladinskih organizacija najlakše je animirati mlade da postanu aktivniji.

Iz opozicionog SNSD smatraju da je to teško uraditi ukoliko se malo novca izdvaja za sufinansiranje takvih projekata.

- Mi godinama ukazujemo na nemaran odnos prema mladima, a naše inicijative ostaju mrtvo slovo na papiru. I sada u ovom dokumentu, Omladinskoj politici, nisu navedeni konkretni projekti za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju. Planirano je 3.000 maraka za projekte omladinskih organizacija, što je apsolutno nedovoljno. Budžet se iz godine u godinu prepisuje, pojedine stavke se uopšte ne mijenjaju, a jedna od njih je sigurno i ta koja se odnosi na mlade ljude - kaže šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Istovremeno, šef Odjeljenja za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu Ljubica Mlađenović kaže da je zapošljavanje mladih problem države.

- Nastojali smo da prvo raščlanimo formalno od neformalnog obrazovanja. Procijenili smo da je važno raditi na povezivanju mladih kroz organizacije, realizaciju projekata koji će mladima omogućiti zaposlenje, kao i objavljivanje javnih poziva Agencije za mala i srednja preduzeća, Odjeljenja za privredu - istakla je Mlađenovićeva.

Izdvajanje iz budžetaIz Gradske uprave napominju da se u mlade dosta ulaže i da nije samo 3.000 KM rezervisano za realizaciju projekata.

Kako kažu, na godišnjem nivosu izdvajaju oko 100.000 maraka za nevladine organizacije, dok više od 280.000 KM ide na stipendiranje učenika i studenata.

Uračuna li se i višemilionski grant za sport, iz kojeg se finansiraju sportski klubovi, novac za ove namjene nije skroman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA