„Nefa“ pred stečajem zbog duga od 1,4 miliona KM

Iza ruske firme “Nefa namještaj” u Republici Srpskoj ostalo je robe u vrijednosti od oko 100.000 KM, te dug prema dobavljačima od 1,4 miliona KM i ispunjeni su uslovi za otvaranje stečaja tog preduzeća, istaknuto je danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

BIJELJINA

Ročište na kome su razmotreni uslovi za otvaranje stečajnog postupka za preduzeće „Nefa namještaj" održano je danas u Bijeljini.

Privremeni stečajni upravnik Marko Krsmanović upoznao je sud sa trenutnim stanjem imovine u 13 poslovnih jedinica i tri magacina firme „Nefa namještaj" u BiH.

On je istakao da se u magacinima i salonima nalazi namještaj u vrijednosti 90.497 KM, da oštećene robe ima u vrijednosti od 14.647 KM, te da se u Istočnom Sarajevu nalazi izdvojen namještaj u vrijednosti od 6.000 KM, na čemu je insistirao zakupodavac prostora.

Krsmanović je naveo da ukupan dug preduzeća „Nefa namještaj" iznosi oko 1.448.227 KM, da preduzeće nema kreditnih zaduženja, te da potraživanja iznose oko 60.837 KM.

„Od 39 zaposlenih radnika 24 radnika je sporazumno raskinulo radni odnos, deset radnika je radilo na određeno i na platnom spisku ostalo je petoro radnika. Gubitak iznad visine kapitala u preduzeću iznosio je 785.538 KM. Svu robu smo u međuvremenu prebacili u jedan magacin u Bijeljini. U BiH je 47 kupaca avansno uplatilo garniture i sa 37 njih je postignut sporazum da preuzmu namještaj koji stiže iz fabrike u Vranju, u Srbiji. Ukupno deset kupaca će svoja potraživanja namirivati kroz stečajni postupak", naveo je Krsmanović .

On je naveo da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka nad ovim preduzećem, o čemu će se Okružni privredni sud izjasniti u zakonom predviđenom roku.

Direktor preduzeća "Nefa namještaj" sa sjedištem u Bijeljini podnio je u junu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zahtjev za stečaj.

Podsjećamo, "Nefa namještaj" je u Srbiji imao proizvodne pogone, i to u Vranju i Somboru, te na desetine prodajnih salona koji su zajedno s proizvodnjom ugašeni preko noći krajem maja, a preko 500 radnika je ostalo bez posla.

Paralelno s tim, zatvoreni su i prodajni saloni u Bosni i Hercegovini, a desetine kupaca ostale su bez poručenog namještaja.

Andrej Hodasevič, ruski investitor, koji je napustio Srbiju, naknadno se oglasio i poručio kako nikome neće ostati dužan. Prema pisanju medija u ovoj zemlji, pravna lica koja su vezana za "Nefu" će biti ugašena kroz postupak likvidacije.