Špediteri i previznici odustali od blokade Rače i čekaju dogovor sa UIO

Špediteri na graničnom prelazu Rača odustali su od blokade carinskog terminala planirane za četvrtak, 15. avgust, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, izjavila je Srni predstavnik špeditera Radmila Koprivica.

Špediteri i previznici odustali od blokade Rače i čekaju dogovor sa UIO

Ona kaže da su na današnjem sastanku sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem ukazali na probleme zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o izmještanju carinskog terminala sa Rače, te da su dobili uvjeravanje da će ovo ministarstvo učiniti sve da napokon dođe do sastanka nezadovoljnih špeditera i prevoznika sa odgovornima u UIO BiH.

"Pošto su nas u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske saslušali, pokazali razumijevanje za naše probleme i izašli nam u suret, mi ćemo odustati od blokada, očekajući sastanak sa UIO", navela je Koprivica.

Prema njenim riječima, u toku je pokušaj usaglašavanja termina sastanka nezadovoljnih špeditera i prevoznika sa odgovornima u UIO, do kojeg će, vjerovatno, doći 21. avgusta. Zahtjev špeditera za ostanak terminala na Rači podržavaju i prevoznici iz Republike Srpske kojih ima više od hiljadu.

Predsjednik Udruženja prevoznika za domaći i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je danas Srni da prevoznici i špediteri neće blokirati carinski terminal na prelazu Rača do naredne srijede, 21. avgusta, kada se očekuje sastanak sa predstavnicima UIO BiH.

"Nismo u principu odustali od blokade na graničnom prelazu Rača, jer, ukoliko ne dođe do tog sastanka, onda sa njima /sa UIO/ nemamo šta više pričati. Organizovaćemo stalne blokade na Rači i tamo ćemo ih čekati, a ne da mi dolazimo njima u Banjaluku", poručio je Grbić.

On je napomenuo da je delegacija prevoznika i špeditera na današnjem sastanaku sa Trninićem i predstavnicima Privredne komore Srpske dobila podršku od nadležnih institucija Srpske. Grbić je naveo i da im je na sastanku rečeno da će im biti pružena pomoć za rješavanje tog problema na obostranu korist, kao i da je Trninić tražio da se odustane od protesta koji nikom neće donijeti dobro.

"Čuli smo se i sa predstavnicima UIO koji su izrazili želju da se zakaže sastanak iduću srijedu, vjerovatno u njihovom prostorijama. Pristali smo i zatražili da budu prisutni i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Srpske i Privredne komore Srpske", rekao je Grbić.

Naglasivši da su špediteri i prevoznici i dalje protiv premještanja terminala sa prelaza Rača na drugu lokaciju, za šta imaju i podršku nadležnih institucija, Grbić je naveo da bi takav korak izazvao dodatne troškove.

On je najavio da će od UIO tražiti i da održava postojeći terminal na Rači, koji je sada u katastrofalnim uslovima.

UIO BiH najavila je izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača zbog čega su špediteri u nekoliko navrata obustavljali rad. Na ovom terminalu se u prosjeku dnevno obrađuju od 200 do 300 carinskih papira, a godišnji prihod koji UIO ubire na carinskom terminalu Rača je tri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA