TVOJA REKLAMA

Ljepote Semberije inspiracija umjetnicima

Umjetnici iz Srpske i Srbije okupili su se i ove godine u Banji Dvorovi kod Bijeljine kako bi na slikarskim platnima pokušali da dočaraju prirodne ljepote Semberije.

Ljepote Semberije inspiracija umjetnicima
Organizator Međunarodne likovne kolonije, devete po redu, čiji je cilj promocija i afirmacija seoskog turizma i turističkih potencijala Bijeljine i okoline je gradska Turistička organizacija.

Ovogodišnje druženje započelo je u ponedjeljak uveče večerom za sve učesnike, a druženje blizu 30 slikara trajaće do petka, kada je u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" planirana zajednička izložba radova nastalih na ovoj koloniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Zamjenik direktora Turističke organizacije Grada Bijeljina Simo Laketić je izrazio nadu da će i ove godine slikari ponijeti dobre utiske sa likovnog saborovanja.

- Nadam se da će nastati nova prijateljstva, a da će nama ostati trag umjetničkog stvaralaštva prenesen na slikarska platna - rekao je Laketić, dodavši da će učesnici kolonije inspiraciju za umjetnička djela moći da nađu na više atraktivnih lokacija u gradu, Etno-selu "Stanišići", manastiru Tavna, kao i drugim prirodnim ljepotama Semberije.

Jedan od učesnika koji u Bijeljinu dolazi svake godine je i fotograf iz Beograda Božidar Vitas.

- Velika je privilegija učestvovati u ovoj koloniji od njenog nastanka. Ne osećam se više kao gost nego sam na neki način i domaćin jer dolazim od 2010. godine - rekao je Vitas.

Ovaj umjetnik okom objektiva dočarava prirodne ljepote Semberije.

- Moj fotoaparat odnosno moje treće oko služi mi za umetničko izražavanje svega onoga što vidim i doživim na mojim raznim putovanjima, a ovde pokušavam da zabeležim što više momenata sa prelepog druženja umetnika sa svih strana. Svake godine izložim po pet ili šest radova na kolektivnoj izložbi učesnika - priča Vitas.

Na likovnom saborovanju učestvuju i lokalni umjetnici, a jedan od njih je i Zoran Milinković Zi.

- Ovo je drugi put da učestvujem. Prošle godine radio sam nekoliko crteža pastelom, a ove godine radiću akril na platnu i još neke kombinacije bojama. Od malih nogu sam volio da radim olovkom i tušem, a posljednjih godina trudim se da propratim sve tehnike koje su aktuelne - kaže ovaj slikar iz Bijeljine.

Slikarka iz Bijeljine Gordana Tomanić, koja učestvuje treći put na koloniji, kaže da sa druženja nosi lijepe uspomene, kao i nova poznanstva.

- Upoznala sam dosta umjetnika koji dolaze sa svih strana, a nauči se i nešto novo. Prve godine radila sam enkaustiku sa peglom, druge godine slikala sam akril tehnikom crkvu u Brodcu, a ove godine planiram da slikam pejzaž tehnikom ulje na platnu - kaže Tomanićeva

Fundus

Radovi koji nastanu u okviru ove Likovne kolonije ostaće u fundusu grada Bijeljina i Turističkoj organizaciji. U prosjeku svaki slikar tokom održavanja kolonije uradi po dvije slike.