Drugi dan Interagra u znaku stočarstva

Drugi dan poljoprivrednog sajma Interagro u Bijeljini je u znaku stočarstva.

Drugi dan Interagra u znaku stočarstva

Na izložbi stoke predstavljeno je više od 100 visokokvalitetnih rasnih grla. Domaći uzgajivači pokazali su da u svojim stajama mogu da uzgoje kvalitetna grla kojane zaostaju za onim sa evropskih farmi.

Najuspješnijim farmerima, nagrade i priznanja za kvalitet izloženih grla uručio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. U kategoriji krupne stoke, šampionskim peharom za kolekciju junica nagrađeni su Vićo Simić iz Vršana i Milenko Tadić iz Amajlija, a Predragu Јeftiću iz Skelana uručena je zlatna medalja za kolekciju ovaca "il d frans".

- Ova nagrada znači dalji rad i borbu, ali i nastavak naše proizvodnje ka svjetlijoj budućnosti. Želja je da se u posao sutra uključe i moja djeca, da se to nastavi - kaže Predrag Јeftić.

Sajam u Bijeljini predstavlja jedinstven događaj ove vrste u Srpskoj, ne samo zbog tradicije i kvaliteta organizovanja, već zbog značaja i koristi koju donosi Republici Srpskoj.

- Ono što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu za Srbiju, ili Bjelovar za Hrvatsku, to je ovaj sajam za Srpsku, a nadam se i za BiH, jer sličnih sajamskih manifestacija ovog formata i sadržaja nemamo na drugim mjestima - istakao je resorni ministar Boris Pašalić.

Osim doprinosa u promociji domaće proizvodnje, sajam pruža i nova saznanja proizvođačima i posjetiocima. Sava Semberija predstavila je 180 proizvoda koji su bez konzervansa i vještačkih boja. Od toga se 85 odsto proizvodnje izvozi na strano tržište.

Stevo Filipović, direktor Sava-Semberije, kaže da samo zdravim i kvalitetnim proizvodom možemo biti konkurentni kompanijama iz drugih zemalja koje imaju ogromna sredstva.

Predrag Miličić, iz Agreksa, kaže da ova kompanija čvrsto drži lidersku poziciju kada je riječ o živinarstvu na području bivše Јugoslavije. Istakao je da će u narednih desetak dana Agreks biti i zvanično na listi izvoznika konzumnih jaja na tržište EU.

Da je poljoprivredna proizvodnja sve više izazov za mlade generacije i šansa za uspjeh, potvrdili su najmlađi članovi porodice Perić iz Osmaka.

Mitar Vidaković, Ognjište Perići, Osmaci, kaže da suprotno trendu odlaska mladih iz Republike Srpske, žele da ostanu na svom imanju i prošire poslovanje. Naveo je da im učešće na sajmu predstavlja izuzetno važno iskustvo i da su veoma zadovoljni reakcijama posjetilaca.

Vidan napredak je i u primarnoj proizvodnji što je rezultat rada savjetodavnih službi, rekao je ministar Pašalić.

- Naš cilj je da napravimo poveznicu između naučnih institucija i poljoprivrednih proizvođača posredstvom savjetodavnih službi i upravo tu službu jačamo i jačaćemo je i u budućnosti - naglasio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA