Danas se polaže kamen temeljac za autoput Beograd-Sarajevo

Danas će svečano biti označen početak izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo. Svečanosti će prisustvovati predsjednici Srbije i Turske kao i članovi Predsjedništva BiH. U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona eura.

Danas se polaže kamen temeljac za autoput Beograd-Sarajevo

Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Vrijednost potpisanog ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona eura - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman, 25 miliona eura, a sredstva su obezbijeđena iz zajma turske "Eksim" banke i budžeta Republike Srbije.

Predviđena dužina dionice auto-puta Bijeljina-Sremska Rača-Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.

Ugovorom predviđeno je da "Tašjapi" izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i samo izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine.

Budući auto-put će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku u oba smjera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao dio budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara.

Pored mosta, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Druga dionica, Požega-Užice-Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10.

Za ovu dionicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA