Ukupno slučajeva
915 (+12)
Preminuli
18 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Bijeljina: Izložba povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Mentalne probleme moguće je izliječiti, baš kao i druge bolesti, poručio je načelnik Centra za mentalno zdravlje u Bijeljini Milan Novaković, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

BIJELJINA

"Naš rad u prevenciji, tretmanu i očuvanju mentalnog zdravlja bitna je karika u liječenju uopšte, kao i u liječenju mentalnog zdravlja, jer organske bolesti povlače slabije raspoloženje i strah, a oštećenje mentalnog zdravlja je i rizik za nastanak nekih somatskih bolesti", rekao je Novaković novinarima.

Novaković je naveo da Centar za mentalno zdravlje u svijetu radi savremenu vaninstitucionalnu psihijatriju koja uključuje kućnu terapiju i porodicu kao ključ za njegu psihijatrijskog bolesnika.

Prema njegovim riječima, terapijske tehnike koje se koriste u ovom centru su psihoterapija i dominantno medikamentozna terapija.

Dom zdravlja Bijeljina je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja danas priredio izložbu radova nastalih tokom radno-okupacione terapije pacijenata u Centru za mentalno zdravlje, ukazujući na taj način na značaj koji socioterapijske tehnike imaju na socijalizaciju pacijenata.

Direktor Doma zdravlja u Bijeljini Duško Milovanović pohvalio je rad i zalaganje zaposlenih u ovom centru i istakao da pitanje mentalnog zdravlja posljednjih godina postaje jedno od najbitnijih kada je riječ o zdravlju uopšte.

"Rad Centra za mentalno zdravlje na primarnom nivou značajno je doprinio očuvanju mentalnog zdravlja, prevenciji i liječenju, a doprinio je i smanjenju troškova kod hospitalizacije bolesnika sa mentalnim poteškoćama", naveo je Milovanović.

On je rekao da je to i način da se služba mentalnog zdravlja približi svim korisnicima, navodeći da ovakav organizovan pristup obezbjeđuje kvalitetniju uslugu.