Teroristi stižu do kraja oktobra

  • BiH
  • 10. Oct 2019
  • 2465

Devet bivših pripadnika Islamske države trebalo bi najkasnije od kraja ovog mjeseca da budu deportovani iz Sirije u BiH, a deportacija isilovaca u Srpskoj se doživljava kao ozbiljna prijetnja po bezbjednost i to ne samo RS i BiH, nego cijelog regiona.

BiH

Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, među šestoricom "isilovaca" za kojima je raspisana crvena potjernica Interpola suHamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, kao i Armin Abdulah Čurt.

- Oni će čim budu deportovani biti smješteni u pritvor. Dokumentacija za njih šestoricu je potpuno spremna, optužnice se mogu odmah podići i suđenje može početi. Preostala trojica su takođe u Siriji pod nadzorom bezbjednosnih agencija i biće takođe deportovani pod velikim obezbjeđenjem i sprovedeni uSIPA i Tužilaštvo BiH.Ali za njih trojicu nismo imali potpunu dokumentaciju da bi se raspisala crvena potjernica kao za ovu šestorku - rečeno je "Glasu Srpske" u OBA BiH.

Da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika "Islamske države" juče je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

- Riječ je o licima za kojima je BiH prethodno raspisala potjernicu i određen im je pritvor, tako da će nakon prihvata biti predati Tužilaštvu i Sudu BiH. Očekuje se da će sa njima biti i dijete od tri godine bez roditelja - rekao je Mektić, ističući da je "sve utvrđeno", ali da ne želi da govori o tačnom datumu deportacije.Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da MUP RS nije obaviješten da postoji namjera da devet bivših pripadnika "Islamske države" narednih dana bude deportovano iz Sirije u BiH.

- Mislim da je to pitanje za Ministarstvo bezbjednosti BiH i oni moraju da se o tom izjasne da znamo tačno o čemu je riječ - rekao je Lukač u Beogradu, gdje učestvuje na konferenciji o bezbjednosti.

On je podsjetio da je MUP RS predlagao da se prvo utvrdi da li su to stvarno državljani BiH, jer je poznato da su mnoga lica otišla pod lažnim identitetima i da su tamo takođe pod lažnim identitetima.

- Te podatke je neophodno utvrditi da ne bi vraćali u BiH nekoga ko nije stvarno državljanin BiH. Ovom pitanju se mora veoma ozbiljno pristupiti, jer se to ne može samo tako ad hok riješiti i u BiH dovesti ljudi koji su osvjedočeni teroristi, jer su zarobljeni u borbama kao aktivni učesnici terorističkih organizacija. Sam njihov dolazak u BiH ne može da bude, a da nije pripremljeno mjesto za njihov smještaj koje mora da bude maksimalno obezbijeđeno, ali svakako i da budu procesuirani za sve što su radili kao pripadnici terorističkih organizacija u tim zemljama - rekao je Lukač.

Humanitarni radnici

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin ocijenio je da deportacije bivših pripadnika Islamske države predstavlja ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju za BiH.

- Poznato je da oni tamo nisu bili humanitarni radnici i da nisu dijelili humanitarnu pomoć, već su učestvovali u izvršavanju terorističkih akata i od svih relevantnih međunarodnih bezbjednosnih agencija označeni su kao bezbjednosna prijetnja i to ne samo za BiH, nego i za mnoge zemlje u kojima bi se eventualno mogli pojaviti - rekao je Župljanin.