Rampa na polovnjake: U Evropi takvi automobili idu pod presu

Nadležni državni organi ne smiju da dozvole da se u Srbiju uvoze vozila koja bi na zapadu, zbog emisije štetnih gasova, završila pod presom, smatraju u Srpskoj asocijaciji uvoznika novih vozila.

Rampa na polovnjake: U Evropi takvi automobili idu pod presu

U Srbiji polovnjaka ima više od pola miliona, procjenjuje predsjednik Asocijacije Miloš Petrović, povodom novog programa Evropske komisije "Grin dil", a kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena.

Srbija će rampom na uvoz vozila koje je Evropa izbacila iz upotrebe zbog zagađenja, subvencionisanjem nabavke električnih i hibridnih vozila, većom upotrebnom obnovljivih izvora energije, ali i usvajanjem propisa u oblasti zaštite životne sredine moći da doprinese programu "Grin dil".

Krajni cilj je da Evropa do 2050. postane prvi kontinent bez štetne emisije ugljen dioksida.

Petrović dodaje da je zato važno da se zaustavi uvoz vozila sa motorima Evro 3 i 4, jer su ona, između ostalog, i opasan reciklažni otpad koga Evropa želi da se riješi. U Srbiji takva vozila često završavaju bačena kraj puta čime postaju tokom vremena ozbiljan zagađivač zemljišta i vodotokova.

Petrović kaže da je važno da država počne da subvencioniše uvoz električnih i hibridnih vozila koja ne zagađuju vazduh, a štede kućnih budžet jer na svaki kilometar troše jedan dinar.

- U Srbiji je od kada postoji tržište automobila do danas registrovano samo 148 eletkričnih vozila a ove godine deset. Najprodavaniji su Folksvagen ap, Golf i BMW i3 - rekao je on.

Ove godine je, kaže, registracija hirbidna vozila bila iznenađujuće velika a takvih vozila ima oko 500 u Srbiji.

S obzirom na globalne trendove u oblasti energetske efikasnosti, jedno od glavnih polja na kojima je moguća ušteda, predstavlja oblast transporta. Pored toga, za oko 30 odsto ukupne emisije CO2 u svijetu odgovoran je transport.

Imajući to u vidu, električni automobili, prema ocjeni stručnjaka, sa svim svojim prednostima predstavljaju odgovarajuću alternativu, a njihova upotreba se povećava, kako na globalnom nivou, tako i kod nas.

Podaci pokazuju da je čak 76 odsto od ukupnog broja punjača u EU skoncentrisano u samo četiri zemlje Evropske Unije: Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Procjena je da će do 2025. godine broj elektro punjača u Evropi narasti na dva miliona, kažu u kompaniji koja je jedan od globalnih lidera u proizvodnji punjača.

- Kada je riječ o Srbiji i zemljama regiona, u Srbiji i Crnoj Gori primjećen je trend porasta isporučenih i ugrađenih punjača za elektro vozila i tu se polako približavamo zemljama koje su po pitanju elektromobilnosti već odmakle i koje su predvodnici tog trenda - rečeno je.

Resorni ministar Goran Trivan rekao je da će ministarstvo pokušati da dio sredstava iz bužeta odvoji za subvencije za kupovinu elektičnih ili hibridnih vozila.

- Hrvatska u subvencije za električna i hibridna vozila ulaže dva miliona evra, a Slovenija četiri, što je važno kao podatak ako želimo čist vazduh - rekao je Trivan.

Evropa će nas, kaže, pritiskati da odustanemo od uglja i ostalilh foslilnih goriva, odnosno da koristimo druge prihvatljive i obnovljive izvore energije. Smatra da je situacija oko zagađenja ne samo u Beogradu, Srbiji i regionu, u momentu kada ne rade toplane i individualne kotlarnice, bez sumnje ukazala na problem zagadjenja koja potiču od saobraćaja.

Ako se izuzmu postrojenja poput Obrenovca, imamo velika zagađenja u saobraćaju, a razlog je taj što godišnje uvozimo između 100.000 i 150.000 polovih vozila sumnjivog kvaliteta, rekao je ministar.

- Kada se ta cifra pomnoži sa pet godina, vidimo da postoji najmanje 600.000 vozila koja stvaraju zagadjenje - kaže Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA