Ukupno slučajeva
4218 (+9)
Preminuli
130 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

FOTO Na Mitrovdanskom vašaru za svakog ponešto

Na prostoru Agrotržnog centra „Kez Ivo od Semberije“ u Bijeljini danas se održava treći Mitrovdanski vašar. Najviše pažnje Semberaca privukla je „Kupusijada“.

BIJELJINA

U spremanju svadbarskog kupusa nadmeće se 12 ekipa.

- Ovom manifestacijom nastojimo da sačuvaju od zaborava narodne običaje, stare zanate i kućnu radinost, ali i da afirmišemo Semberiju koja je nadaleko poznata po uzgoju i proizvodnji kupusa. Još 1977-e godine proizvedena je nova sorta bijeljinskog kupusa koji je specifičan zbog velike količine celuloze i šećera. Ova sorta krčkala se i na ovogodišnjoj „Kupusijadi"- kaže Predrag Mićić iz A.D. „Grad", preduzeća koje je organizovala Mitrovdanski vašar.

Vlado Sofrenić iz Turističke organizacije Bijeljina istakao je da ova manifestacija ima ogroman značaj jer je kupus u Semberiji simbol kvaliteta i uspješnosti.

- Još jedan način da privučemo turiste i pokažemo im šta imamo i na šta smo ponosni. Nadamo se da će iz godine u godinu biti više učesnika, a ovim putem apelujemo na poljoprivrednike da nastave da uzgajaju naš semberski kupus, a ne neke hibride koji nisu dobri ni za jelo,a Boga mi ni za kuvanje -naglasio je Sofrenić.

Iskusni u spremanju kupusa kažu da su za kvalitetno i ukusno jelo potrebni sastojci, ali i ljubav.

- Tajna je u dobroj sirovini odnosno masnom mesu, dugom kuvanju, ali i posudi u kojoj se sprema. Ide pet vrsta mesa, slanina, junetina, rebra, koljenica i suva svinjetina. Jaka vatra dok ne provri, a onda se samo krčka. Mnogo začina i trava, a svaki kuvar ima poseban dodatak . Najbolji je kad se kuva u zemljanim ćupovima - kaže Srđan Golijanin, glavni kuvar jedne od ekipa koje se takmiče.

Specijalni gost „Kupusijade" bio je Milun Tošić, domaćin „Kupusijade" koja se održava u Mrčajevcima kod Čačka, mjesta koje je prestonica „Kupusijade" Zapadne Srbije.

U okviru Mitrovdanskog vašara biće održana i „Fijakerijada" na kojoj će deset kočija iz Semberije prodefilovati kroz centar grada, izložba sitnih životinja i kućnih ljubimaca, te prigodan kulturno-umetnički program.

- U kupusu ima 12 vitamina koji čovjeku čuvaju zdravlje. Kad „zamirišu kupus i proja" bude se lijepe uspomene i svi se vratimo u detinjstvo. Zato ovakve manifestacije moramo da omasovimo. Nema tajnih sastojaka najvažnija je ljubav - poručio je čiča Milun. Proglašenje pobjednika u kuvanju kupusa biće u poslijepodnevnim satima, a takmičari kažu da nije važno pobijediti koliko učestvovati. Naglašavaju i da su najvažniji dobra atmosfera i druženje.

U okviru Mitrovdanskog vašara održana je  i „Fijakerijada“ na kojoj je deset kočija iz Semberije prodefilovalo kroz centar grada, izložba sitnih životinja i kućnih ljubimaca, te prigodan kulturno-umetnički program.