Vesti o prodaji kuća za jedan evro obišle su svet, a šta je bilo posle?

Oni su jedan od parova koji je iskoristio blagodeti populacione politike, koja je promovisala prodaju napuštenih kuća za par evra. U proteklih godinu dana, brojni su gradovi - od Sicilije na jugu do Alpa na severu, nudili takav scenario u nadi da će privući nove stanovnike za "oživljavanje" svojih zajednica.

Zanimljivosti

Te su bajkovite ponude dospele na naslovnice svetskih medija, apelujući na milione ljudi koji sanjare o napuštanju gradske gužve i započinjanje novog, jednostavnijeg života. Iako je interes bio ogroman i telefoni nisu prestali da zvone, je li iko zapravo kupio kuću? I, ako se to dogodilo, što je usledilo?

Jesu li zapeli u birokratskih teškoćama, uleteli u neočekivane troškove napisane sitnim slovima u ugovoru, susreli se s jezičkim barijerama ili pak iskusili monotoniju seoskog života?

CNN je pronašao jedne od tih kupaca, tzv. "građane od 1 evra", koji su učinili upravo ono o čemu je veliki broj njih samo sanjao.

Morgan Gijo iz francuskog grada Nantea, jedna je od prvih kupaca koja je sklopila ugovor kupovine kuće za jedan evro u Musomeli, prekrasnom gradiću duboko u srcu Sicilije, gde se uske, drevne ulice skupljaju oko ruševina gradske citadele.

Kuća koju su ona i suprug kupili trebalo je da im postane "drugi dom", odnosno vikendica u kojoj bi provodili nekoliko meseci godišnje. Većina ugovora zahteva da se kupci obavežu na renovaciju, a Gijo (27) i njen suprug (31) nisu gubili vreme. Sada su pri kraju obnove svojih 50-ak kvadrata, popravili su i obojili zidove, kao i podove.

Nije bilo skrivenih zamki

"Ostala nam je samo da renoviramo kupatilo, a kako smo oboje umetnički tipovi i preduzetnici, većinu poslova smo odradili sami. Prekrasno je videti kako je naša dvosobna istorijska kuća ponovno zaživela, a najveći joj je adut svakako panoramska terasa od 15 kvadrata", rekla je.

Oni će tokom božićnih i letnih odmora koristiti sicilijansko prebivalište, zajedno sa svoje dvoje male dece, kao kuću za odmor, prenosi Express.

"Kad smo odlučili da uložimo u drugi dom, zavele su nas atraktivne povoljne cene u Musomeliju u poređenju s francuskim skupim tržištem nekretnina", dodaje Gijo.

"Ali ono što nas je osvojilo prvi put kad smo posetili je šarm mesta. Super je simpatično i meštani su tako gostoljubivi", kazali su. Dok se par navikao na seoski život kod kuće u blizini Nantea, preseljenje u Musomeli odveo ih je negde gde je još tiše.

"Grad je blizu lepih sicilijanskih odredišta i nije izolovan za razliku od drugih sela. Ovde imate sve što vam treba, trgovine, supermarkete", kazao je par.

"Možete voditi svež način života. Jednostavno je sjajno, a što je najbolje, nismo imali nikakvih neprijatnih iznenađenja. Čak smo i za kuću mislili da će biti u gorem stanju. Svi su bili ljubazni i devojke koje su radile u agenciji za nekretnine pratile su nas na svakom koraku pomažući nam u papirologiji i prevođenju", rekao je bračni par CNN-u.

Iako su još relativno mladi, planiraju kako će im Musomeli postati utočište u penziji. Svima bi preporučili sličnu avanturu, posebno jer je sve prošlo bolje nego su očekivali, prenosi Express.