Za tri mjeseca izrečene kazne teške milion KM, u Bijeljini zatvoren jedan objekat

Inspektori Poreske uprave RS za samo tri mjeseca primjene novog Zakona o fiskalnim kasama, kojim su predviđene strože sankcije za neizdavanje fiskalnih računa, kaznili su poslodavce sa 1,01 milion KM.

BIJELJINA

U Poreskoj upravi RS ističu da su u periodu od 17. jula, kada je počela primjena izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama, do 17. oktobra ove godine zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obveznicima izrekli 419 prekršajnih naloga i to 375 preduzetnicima i 44 pravnim licima.

- Iznos kazni izrečenih preduzetnicima je 865.995 KM, a pravnim licima 145.000 maraka - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Da su oštrije kazne i te kako napunile republički budžet pokazuje podatak da su inspektori za deset mjeseci ove godine obveznicima zbog utvrđenih nepravilnosti ispisali kazne teške ukupno 1,84 miliona KM.

U Poreskoj upravi RS ističu da su od početka primjene novih zakonskih rješenja mahom izricane kazne u rasponu od 500 do 4.000 KM, u zavisnosti od utvrđene nepravilnosti, te da su samo dva poreska obveznika kažnjena većim iznosima.

- Inspektori Područnog centra Trebinje kaznili su restoran "Jezero" sa 8.000 KM, dok je kafe-bar "Izlog" u Istočnom Sarajevu kažnjen sa 4.500 maraka - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da su u pomenutom periodu zbog neplaćanja izrečene kazne petorici poreskih obveznika zabranili rad na 30 dana, a žuta traka stavljena je na po dva objekta u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, te na jedan u Zvorniku.

- U istom periodu je na 15 dana zatvoreno 13 objekata i to na području Istočnog Sarajeva i Prijedora po tri objekta, na području Banjaluke, Doboja i Zvornika po dva, te na području Bijeljine jedan objekat, a sve zbog utvrđenih nepravilnosti u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama. U trećem kvartalu prošle godine inspektori su izrekli 118 mjera zabrane rada na 15 dana - kazali su u Poreskoj upravi RS, navodeći da je najviše nepravilnosti prilikom kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa od 17. jula do 17. oktobra utvrđeno na teritoriji koju pokriva Područni centar Banjaluka, što je i očekivano, s obzirom na to da se radi o najvećem područnom centru Poreske uprave RS.

Prema njihovim podacima, najčešće nepravilnosti su se odnosile na neevidentiranje svakog pojedinačnog prometa preko fiskalne kase, te neažuriranje knjiga dnevnih izvještaja, što je suprotno odredbama zakona.

-Izmjene i dopune zakona su tek nekoliko mjeseci u primjeni i još je rano govoriti o efektima primjene nove kaznene politike - dodali su u Poreskoj upravi RS.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić smatra da su nove kazne previsoke, ali da se zakon mora poštovati.

- Sami smo tražili da povećaju kazne za neizdavanje fiskalnih računa, a da se ne zatvaraju radnje i izašli su nam u susret. Problem je što nismo očekivali da će kazne biti enormno visoke. S obzirom na kaznene mjere očekivali smo da će sada svi poštovati zakon, ali vidimo da i dalje ima privrednika koji ne izdaju račune. U takvim slučajevima se ništa ne može osim da ih država kazni po džepu, što je manja šteta od zatvaranja objekata - rekao je Bratić

Veći iznosi

Iz Poreske uprave RS podsjetili su da se prema izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama kazne za preduzetnike koji ne izdaju račune kreću od 4.000 do 8.000 KM, za pravna lica od 8.000 do 16.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 4.000 KM.

Poreski obveznik koji u roku od godinu od dana izvršenja prekršaja ponovi isti prekršaj, platiće dvostruko veću novčanu kaznu.

Kazne su povećane samo u dijelu koji se odnosi na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neizdavanje računa, dok su ostale kazne za, na primjer, neprosljeđivanje dnevnih izvještaja, servisnu knjigu i slično, nisu povećavane.