Bijeljina dobija novi trg?

"9. januar" - Dan Republike Srpske nose nazivi ulica i trgova širom Republike Srpske. Na referendumu o Danu Republike građani su jasno rekli da ne žele ni jedan drugi datum osim 9.januara, pa su tako lokalni parlamenti donijeli jednoglasnu odluku da najvažniji dan, rođendan Republike Srpske bude zaštitni znak svake opštinske i gradske zajednice.

BIJELJINA

Svečanom proslavom i isticanjem table na ulicama I trgovima sa datumom Dana Republike Srpske šalje se poruka da je Srpska stvorena voljom njenog naroda.

"Moram reći da ne postoji ni jedna lokalna zajednica u RS, bila opština ili grad koja nije u svom mjestu, ulici itrgu, naseljenom mjestu ili bilo kom javnom sadražaju dala naziv 9.januar odnosno dan, odnosno Dan Republike Srpske", izjavio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.U Istočnom Sarajevu donesene su odluke o izgradnji ulica i trgova. Donesena je odluka iu najjužnijem gradu Srpske. Trebinjci znaju koja je ulica najreprezentativnija I na kojoj će uskoro da okaće tablu "9. januar".

"Ima ulica, samo što se trenutno to naselje gradi. Ulica koja treba da bude gdje su fakulteti, gdje je Elektroprivreda, a ostatak ulici gdje treba da bude u nastavku naselja Luč", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Najveći gradovi izgradiće Trgove sa nazivom Dana Republike Srpske. Većina njih trebala bi biti gotova za naredni rođendan Srpske.

"Grad Doboj će napraviti park, gdje će biti spomen park ibiće centralni spomenik, ono što smo već krenuli u eksproprijaciju zemlje, to će biti jedan od kapitalnih projekata isigurno će biti za buduće generacije", kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Trebinja.

"Mi hoćemo neki nov trg da napravimo da se zove 9.januar I to ima šanse da bude tamo kod kasarne ili novi trg koji ćemo da uredimo vinter gaju, uglavnom imaćemo trg 9. januar", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Pored ulica i trgova, u Srpskoj će "9.januar" ponijeti ili već nose kulturno-sportski I obrazovni centri. Auto-put od Banjaluke do Doboja nazvan je pod Danu Srpske"9.januar" izašao je ivan granica Republike Srpske, pa tako grad Zrenjanin može da se pohvali da ima ulicu sa datumom najznačajnijim za Srpsku, kao I Kosovska Mitrovica, gdje je izgrađen Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju.