Regresom i 13. platom pokušavaju da zadrže radnike

Regres, 13. plata, božićnica, putovanja, kolektivna druženja, ali i pomoć pri kupovini krova nad glavom samo su neki od načina na koje poslodavci u Srpskoj, uz povećanje plata, pokušavaju da zadrže radnike koji trbuhom za kruhom odlaze u inostranstvo.

Regresom i 13. platom pokušavaju da zadrže radnike

Za ovim beneficijama, koje su do prije nekoliko godina bile nezamislive u Srpskoj, u posljednje vrijeme poseže sve više poslodavaca, koji su, kako tvrde sindikalci, prethodno svojim postupcima doprinijeli odlivu radnika.

Da bi sačuvali preostali kadar, poslodavci ne kriju da se sve ubrzano mijenja, od rasporeda radnog vremena do slobodnih dana i plata.Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković kaže da su prošla vremena kada se na svakom uglu mogao naći radnik.

- Mnogi poslodavci se u posljednje vrijeme masovno odlučuju na isplatu regresa, božićnice, 13. plate, daju dodatne slobodne dane i stimulacije za posebna osiguranja, kao i mnoge druge olakšice - kazao je Stanković i dodao da oni koji žele da zadrže kvalitetnog radnika prvo moraju da krenu od plate.

Problem kod domaćih poslodavaca je, ističe Stanković, to što se probude tek nakon što radnik odluči da napusti firmu i onda nude veće plate, bolje uslove, kao i druge beneficije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da privrednici u posljednje vrijeme smišljaju sve i svašta da bi zadržali radnike.

- Pomažu radnicima pri kupovini stana, izdvajaju novac za dodatno penzijsko osiguranje, daju bonuse na ostvarene rezultate i druge beneficije, a sve zavisi od poslodavca do poslodavca - rekao je Trivić i dodao da nema firme u Srpskoj koja na neki način ne pokušava da zadrži zaposlene.

Posebnu brigu o radnicima vodi zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji je, pored brojnih beneficija, ove godine zaposlene obradovao i božićnicom u visini od 300 KM. Direktor ovog centra Dragan Bogdanić kaže da je briga o radnicima na prvom mjestu.

- Više od 100 radnika treba da ide na edukativnu ekskurziju u Sloveniju o trošku preduzeća. Takođe, u ovoj godini planiramo još jedno povećanje plata - rekao je Bogdanić i dodao da je posljednje povećanje radničkih primanja bilo prošle godine.

Među brojnim firmama koje se brinu da sačuvaju radnike je i "Drvoprodeks" iz Banjaluke, čiji vlasnik Darko Partalo radnike redovno okuplja na ručku, one koji se pokažu angažuje na bolja radna mjesta te dodatno školuje i edukuje.

- Ove beneficije daju rezultate. Siguran sam da nas je, zahvaljujući tome, u prethodnom periodu napustilo daleko manje radnika u odnosu na neke druge poslodavce - kazao je Partalo.

Zaposleni u preduzeću "TeleGroup" u Banjaluci takođe imaju razloga za zadovoljstvo, jer prema riječima direktora te kompanije Dragana Zlokape, primaju regres, božićnicu i 13. platu, dok najniža plata ne ide ispod 1.000 KM.

- U kompaniji su zaposleni različiti profili radnika. Trudimo se da i oni koji primaju minimalnu platu mogu od nje normalno da žive - rekao je Zlokapa i dodao da veliku ulogu u zadržavanju radnika imaju i kvalitetni međuljudski odnosi.

POVRATAK

Dragan Zlokapa kaže da je kompaniju prije godinu i po napustilo i otišlo u inostranstvo desetak radnika, od kojih se vratilo šest montera.

- Rekli su da im ipak bolje kod nas, nego što im je bilo u Njemačkoj - ispričao je Zlokapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA