"Vucimo nit promjena": Kćerke, majke i sestre upijaju znanja o vuni

„Vucimo nit promjena“, projekat je koji se sprovodi u cilju poboljšanja života žena sa invaliditetom i njihovih porodica. Do kraja aprila, 16 žena sa invaliditetom i isto toliko članova njihovih porodica ili prijateljica, naučiće kako da obrade i oboje vunu.

BIJELJINA
FOTO: RAS Srbija

Projekat, koji traje 8 mjeseci, obuhvatio je 32 članice bijeljinskog Udruženja "Impuls". Polaznice radionice su u prethodnom periodu završile obuke šivenja, tkanja, pletenja, heklanja, veza, a sa bojenjem i filcanjem vune dopuniće prethodno stečene vještine.

Sada će naučiti i kako da obrade i oboje vunu i od ovog prirodnog materijala, starog skoro kao i sama civilizacija, naprave korisni odjevni predmet.

Podijeljene u dvije grupe, u četvoročasovnim radionicama kćerke i majke, sestre, najbolje prijateljice upijaju znanja o vuni od koje su nekada naše bake stvarale sve i svašta.

- Nije lako. Traži strpljenje, kreativnost. Morate i voljeti ovaj posao da bi ga uspješno radili. Ali kad se im volje, sve se može. Em učimo, em lijepo provodimo ovo zimsko vrijeme. Družimo se, pričamo, razmjenjujemo iskustva. A to što naučimo moći ćemo jednom da prenesemo i svojoj djeci - kaže Miroslava Goronja.

Master je srpskog jezika, ali ručni radovi i rukotvorine su je oduvijek fascinirale.

- Umjetnost je to što su naše bake i majke radile od vune. U nekim prošlim vremenima stari zanati bili su više cijenjeni. Na nama je da ih ne prepustimo zaboravu i da i na ovaj način čuvamo i njegujemo tradiciju srpskog naroda - kaže Goronja.

U ovim radionicama članice udruženja stiču nova iskustva. Nikad, kažu, nije kasno ni suvišno da se nauči nešto novo.

- Trudim se da redovno učestvujem u ovim radionicama, ali mi nekad zdravlje ne dozvoljava. S druge strane, svom invaliditetu ne dozvoljavam da me sputava u bilo čemu. Dolazim sa drugaricom i mnogo nam se sviđa - kaže Vesna Mandić.

Udruženje žena "Impuls" već godinama radi na ekonomskom osnaživanju žena s invaliditetom da bi im omogućili da se osamostale ili dopune kućni budžet izradom rukotvorina.

Izvršna direktorka ove nevladine organizacije Tanja Milinković kaže da se ovim projektom nastoji doprinijeti da žene s invaliditetom i članovi njihovih porodica kao njihova podrška dobiju znanje, vještine u smislu starih zanata koji su potrebni našem tržištu.

- Ovo su poslovi koji mogu da budu samo hobi, ali i da omoguće ženama da prodajom ručnih radova ostvare ekonomsku dobit. Sve što je potrebno mogu da obavljaju samostalno kod kuće, a tako značajno doprinesu povećanju prihoda u vlastitoj porodici. Ima to i onu drugu stranu, a to je da ih to što su korisne i mogu da zarade čini srećnijima i ispunjenijima - kaže Milinkovćeva.

Dodaje da su, nažalost, žene s invaliditetom izložene višestrukoj diskriminaciji u društvu koja se najviše ogleda u problemima pristupačnosti objekata, usluga i informacija, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju.

Zato je, zaključuje ona, ovoj nevladinoj organizaciji dragocjen svaki projekat koji doprinosi poboljšanju položaja pripadnika ove populacije.

Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Balkanu, finansira ga EU, a sprovodi UNDP u BiH, uz podršku grada Bijeljina.

Vrijedan je oko 20.000 maraka, od čega je učešće Grada Bijeljina 30 odsto.

Oko 150 žena s invaliditetom

Udruženje „Impuls", koje broji 70-ak članica, aktivno postoji i radi od 2006. U proteklim godinama ova nevladina organizacija realizovala je niz projekata, seminara i radionica, čiji je cilj unapređenje položaja žena s invaliditetom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 10 odsto ukupnog broja stanovnika čine osobe sa invaliditetom. Samo na području grada Bijeljina živi oko 150 žena iz ove kategorije.