"Vucimo nit promjena": Kćerke, majke i sestre upijaju znanja o vuni

„Vucimo nit promjena“, projekat je koji se sprovodi u cilju poboljšanja života žena sa invaliditetom i njihovih porodica. Do kraja aprila, 16 žena sa invaliditetom i isto toliko članova njihovih porodica ili prijateljica, naučiće kako da obrade i oboje vunu.

"Vucimo nit promjena": Kćerke, majke i sestre upijaju znanja o vuni
FOTO: RAS Srbija

Projekat, koji traje 8 mjeseci, obuhvatio je 32 članice bijeljinskog Udruženja "Impuls". Polaznice radionice su u prethodnom periodu završile obuke šivenja, tkanja, pletenja, heklanja, veza, a sa bojenjem i filcanjem vune dopuniće prethodno stečene vještine.

Sada će naučiti i kako da obrade i oboje vunu i od ovog prirodnog materijala, starog skoro kao i sama civilizacija, naprave korisni odjevni predmet.

Podijeljene u dvije grupe, u četvoročasovnim radionicama kćerke i majke, sestre, najbolje prijateljice upijaju znanja o vuni od koje su nekada naše bake stvarale sve i svašta.

- Nije lako. Traži strpljenje, kreativnost. Morate i voljeti ovaj posao da bi ga uspješno radili. Ali kad se im volje, sve se može. Em učimo, em lijepo provodimo ovo zimsko vrijeme. Družimo se, pričamo, razmjenjujemo iskustva. A to što naučimo moći ćemo jednom da prenesemo i svojoj djeci - kaže Miroslava Goronja.

Master je srpskog jezika, ali ručni radovi i rukotvorine su je oduvijek fascinirale.

- Umjetnost je to što su naše bake i majke radile od vune. U nekim prošlim vremenima stari zanati bili su više cijenjeni. Na nama je da ih ne prepustimo zaboravu i da i na ovaj način čuvamo i njegujemo tradiciju srpskog naroda - kaže Goronja.

U ovim radionicama članice udruženja stiču nova iskustva. Nikad, kažu, nije kasno ni suvišno da se nauči nešto novo.

- Trudim se da redovno učestvujem u ovim radionicama, ali mi nekad zdravlje ne dozvoljava. S druge strane, svom invaliditetu ne dozvoljavam da me sputava u bilo čemu. Dolazim sa drugaricom i mnogo nam se sviđa - kaže Vesna Mandić.

Udruženje žena "Impuls" već godinama radi na ekonomskom osnaživanju žena s invaliditetom da bi im omogućili da se osamostale ili dopune kućni budžet izradom rukotvorina.

Izvršna direktorka ove nevladine organizacije Tanja Milinković kaže da se ovim projektom nastoji doprinijeti da žene s invaliditetom i članovi njihovih porodica kao njihova podrška dobiju znanje, vještine u smislu starih zanata koji su potrebni našem tržištu.

- Ovo su poslovi koji mogu da budu samo hobi, ali i da omoguće ženama da prodajom ručnih radova ostvare ekonomsku dobit. Sve što je potrebno mogu da obavljaju samostalno kod kuće, a tako značajno doprinesu povećanju prihoda u vlastitoj porodici. Ima to i onu drugu stranu, a to je da ih to što su korisne i mogu da zarade čini srećnijima i ispunjenijima - kaže Milinkovćeva.

Dodaje da su, nažalost, žene s invaliditetom izložene višestrukoj diskriminaciji u društvu koja se najviše ogleda u problemima pristupačnosti objekata, usluga i informacija, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju.

Zato je, zaključuje ona, ovoj nevladinoj organizaciji dragocjen svaki projekat koji doprinosi poboljšanju položaja pripadnika ove populacije.

Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Balkanu, finansira ga EU, a sprovodi UNDP u BiH, uz podršku grada Bijeljina.

Vrijedan je oko 20.000 maraka, od čega je učešće Grada Bijeljina 30 odsto.

Oko 150 žena s invaliditetom

Udruženje „Impuls", koje broji 70-ak članica, aktivno postoji i radi od 2006. U proteklim godinama ova nevladina organizacija realizovala je niz projekata, seminara i radionica, čiji je cilj unapređenje položaja žena s invaliditetom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 10 odsto ukupnog broja stanovnika čine osobe sa invaliditetom. Samo na području grada Bijeljina živi oko 150 žena iz ove kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA