WordPress.com hakovan

Automattic, kompanija koja stoji iza sajta WordPress.com objavila je da su hakeri provalili njen sigurnosni sistem i „preuzeli“ nekoliko servera.

HighTech

Osnivač Automattica i Word Pressa Matt Mullenweg rekao je da je incident ipak prošao bez katastrofalnih posledica. Kompanija trenutno proverava koje informacije su mogle biti ukradene i radi na „krpljenju" svih rupa u sigurnosnom sistemu.

Malo je verovatno da su uzeti lični podaci korisnika, ali se ipak čeka da se obavi kompletna istraga pre objavljivanja konačnog izveštaja o šteti.

„Pretpostavljamo da je naš izvorni kôd kopiran", napisao je Mullenweg na blogu kompanije. „Iako je većina našeg kôda otvorenog tipa (open source) tu ima osetljivih podataka o nama i našim partnerima. No i pored toga izgleda da je količina informacija koje su ‘procurile' mala.

" WordPress je bio na meti snažnog napada 2009. kada su hakeri stvarali nove „skrivene" administratorske naloge. Međutim, ovaj napad je drugačiji od tadašnjeg; ako hostujete WordPress.org na svojim serverima, ne bi trebalo da budete pogođeni, ali Automattic ipak predlaže da na svim svojim online nalozima stavite različite lozinke velike „jačine".