Stručnjaci pojasnili: U čemu je razlika između prehlade i gripa i kad potražiti ljekarsku pomoć

Prehlada i grip imaju neke zajedničke simptome, poput kijanja, kašljanja, grlobolje, povišene temperature, ali je riječ o dvije savim različite bolesti.

Stručnjaci pojasnili: U čemu je razlika između prehlade i gripa i kad potražiti ljekarsku pomoć
FOTO: Profimedia

Samim tim, kako objašnjavaju ljekari, različit je i pristup njihovom liječenju.

Prehlada je infekcija gornjih disajnih puteva, koju izazivaju virusi, a koja je uglavnom blaga i traje oko sedam dana.

Kod uobičajenih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje, koje podrazumijeva odmaranje u krevetu, uzimanje tečnosti sa mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe.

Tačnije, kod liječenja prehlade se ne djeluje na uzročnika bolesti, već se liječe posljedice, odnosno simptomi. Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi, niti vakcina.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da, iako se to u populaciji veoma često tako karakteriše, prehlada i grip nisu isto oboljenje.

- Prehladu, koja se javlja tokom cijele godine, uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tokom godine oboli prosječno tri puta, a djeca nekad i šest do deset puta - kažu u ovom institutu.

Grip je, takođe, virusno oboljenje koje nastupa naglo, sa visokom temperaturom, a daleko je teža bolest od prehlade. Virus gripa iscrpljuje organizam i zbog toga su češće komplikacije bolesti.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da se grip može razviti kao teška bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija.

- One mogu biti prouzrokovane samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom respiratornom sistemu - upale uha i sinusa, pluća, ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sistemi. Osim što je česta, upala pluća je i najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti - kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i objašnjavaju da je i liječenje gripa, prvenstveno, simptomatsko.

Upotreba antivirusnih lijekova je opravdana isključivo u slučajevima oboljevanja koji razviju teške kliničke forme bolesti.

- Uzročnik gripa je virus, te je samim tim upotreba antibiotika u liječenju gripa neefikasna. Antibioticima se liječe komplikacije gripa koje su izazvane bakterijama, ako do njih dođe. Ukoliko se simptomi bolesti - visoka temperature, kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima - ne povlače nakon tri do pet dana, potrebno je da se oboljeli javi svom porodičnom ljekaru - kažu u Domu zdravlja Banjaluka i naglašavaju da je jedina efikasna mjera sprečavanja nastanka ove infekcije vakcinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    16°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI