Ukupno slučajeva
527 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

VIDEO "Ove patike su đubre": Najki predstavio novi model obuće

Obuća napravljena od otpadaka iz fabrike je realnost, jer reciklirane patike Najki stižu na proleće 2020. godine.

Zanimljivosti
FOTO: Getty images, Bennett Raglin, Stringer

U pitanju je kolekcija koja nosi naziv "spejs hipi" sa četiri modela sive boje i grubog izgleda.

Najki je za njihovu izradu iskoristio otpad koji se skuplja na podu fabrike. Zbog samoodrživog pristupa, ovo su i patike sa najnižim karbonskim otiskom do sada.

Sve su u karakterističnoj sivo-naradžastoj boji a najmanje 85 odsto svake patike je napravljeno od ekološkog materijala rPoli, što je varijanta popularnog flajknit. Dobijen je od reciklirane pastike i ostataka majica i različitih otpadaka u proizvodnji drugih proizvoda.

Đon je napravljen od krater pene koja koristi 15 odsto Najki grajnd gume.

Kombinuje se sa recikliranim zum X ostacima, zbog čega je sve lagano i udobno, pišeDomino magazin.

Sve će biti dostupno na Nike SNKRS ovog proleća 2020, osim modela spejs hipi 4, koji stižu na leto. Cene još nisu objavljene.

Pogledajte video-prilog koji je kompanija prikladno nazvala "Ove patike su đubre". Kolekcija je, kažu, inspirisana životom na Marsu.

Kako navode, čak ni dizajneri i inženjeri nisu bili sigurni da li će moći da naprave patike od otpadaka. "Ali morali su da pokušaju, od toga zavisi naša budućnost", rekli su iz kompanije.