Ilija Đurić iz Lopara, jedini profesionalni degustator kafe u regionu

Stručnjak za procjenu kvaliteta sirove kafe i međunarodni degustator, jedini na prostoru jugoistočne Evrope živi i radi u Beogradu. Ilija Đurić često dolazi u svoj rodni kraj, Lopare, a prilikom jedne posjete porazgovarali smo o poslu kojim se bavi.

Ilija Đurić iz Lopara, jedini profesionalni degustator kafe u regionu

Ilija Đurić jedini je stručnjak za procjenu kvaliteta sirove kafe i kap kofi degustator na prostoru bivše Јugoslavije.

Sasvim slučajno ušao je u ovu priču, sada već prije više od 20 godina.

- Radeći sa tim vrećama, u jednom trenutku sam osjetio neki čudan miris kod kafe i rekao da to neće biti dobro. Ispostavilo se sutradan da to stvarno nije bilo dobro i onda je bivši vlasnik predložio da se moj ukus školuje - kaže Đurić.

Nakon toga usavršavao se prvo u Grčkoj, pa u Holandiji, da bi najviše naučio u Brazilu, zemlji koja je najveći proizvođač kafe na svijetu.

- Tu sam vidio u stvari kako se kafa degustira, kako se pripremaju uzorci i selektuju. To je bilo u prvi navrat, a zatim sam svake godine istraživao jedno porijeklo.Brazil je najveći proizvođač arabike, 50 miliona vreća godišnje - navodi Đurić.

Proces od branja do krajnjeg korisnika je izuzetno komplikovan, a najbitnije je branje i pečenje.

- Milardova reakcija, kada se dešava jedan događaj gdje na stotine aroma odlaze zauvijek, a neke dolaze, velika je vještina. Iskustvo majstora u tom trenutku treba da prekine to pečenje - pojašnjava poznati degustator.

Kvalitet kafe ne zavisi od klasifikacije, pa se može desiti da peta klasa bude kvalitetnija od prve.

- Osma klasa u Africi robuste suši se na zemlji, samim tim pokupi se i dio kamenčića. Kada se ti bodovi saberu, to je osma klasa, ali to ne umanjuje njen ukus - dodaje Đurić.

Ilija nas uvjerava da na našim prostorima pijemo kafu veoma dobrog kvaliteta, ali da smo daleko od razvijenih zemalja kada je riječ o načinu njenog konzumiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA