Kako da pravilno održavate zubne implantate?

Pravilna oralna higijena je veoma važna i pre i posle ugradnje zubnih implantata, zbog krajnjeg rezultata i optimalnog zarastanja. Ukoliko se ne preduzme adekvatna nega, postoje šanse da se nakuplja plak oko zubnog implantata, te tako prouzrokuje krvarenje desni, gingivitis, pa čak i atrofiju kosti i infekciju.

Zdravlje

Sve ovo može u velikoj meri negativno uticati na proces zarastanja, te vas usporiti na putu do blistavog osmeha. Ako želite da osigurate sebi zdrave zube u godinama koje slede, ispratite savete koje imamo za vas.

Šta su to zubni implantati?

Pre nego što započnemo priču o njihovom pravilnom održavanju, red je da se nešto detaljnije upoznamo sa pojmom zubni implantati. Razvoj zubnih implantata možda je jedan od najistaknutijih tehnoloških dostignuća u stomatologiji. Pre ovog izuma, jedine opcije koje su imali ljudi koji su izgubili zub bili su mostovi ili proteze. Ugradnja zubnog implantata je zapravo atraktivno i ugodno rešenje za sve pacijente koji su povredili, polomili ili pak izgubili zub zbog dubokog karijesa, posebno zbog toga što predstavlja trajnu zamenu i izgleda kao pravi zub.

Umesto stida zbog osmeha sa šupljinom između zuba, nakon ugradnje implantata osoba može osetiti samo zadovoljstvo i jedan novi stepen samopoštovanja. Pored estetike, zubni implantat takođe omogućava da lakše jedete i govorite. Kako je šraf od titanijuma pričvršćen direktno u vilicu, on drži implantat na mestu i onemogućava da propada poput proteze. Kao jedna od prednosti posebno se ističe što implantatima nisu potrebni okolni zubi da bi se integrisali. Tako je pacijent pošteđen brušenja zdravih zuba i pritiska koji ima, primera radi, most na druge zube.

Zašto je važna nega zubnih implantata?

Ukoliko se ne starate da vaši zubi i zubni implantati uvek budu čisti i sveži, rizikujete pojavu mukozitisa i periimplantitisa. Mukozitis je upala desni oko implantata, a periimplantitis atrofiju desni i kosti oko implantata, a oba oboljenja nastaju zbog zubnog plaka.

Nije potrebno posebno naznačiti da je zbog toga važno očistiti sve površine implantata, posebno između implantata i susednog zuba. Dodatnu pažnju posvetite mestu gde se sreću desni i implantat. Ponekad je teško videti gde se implantat nalazi, pa će biti najbolje da pitate svog stomatologa gde su tačno postavljeni implantati. U slučaju bola ili sumnje na upalu, takođe treba konsultovati zubara.

Međutim, ukoliko se redovno i dosledno držite sledećih koraka, umesto problema imaćete lep osmeh i zubne implantate koji traju doživotno.

Četkajte zube pažljivo

Pranje zuba je deo osnovne brige o zdravlju. Svaki stomatolog će vam preporučiti korišćenje mekih četkica specijalno dizajniranih za osobe sa zubnim implantatima. One su takve da čiste teško dostupna područja. Pre nego što izaberete četkicu za sebe, proverite da li su čekinje dovoljno meke tako da mogu nežno očistiti površinu vašeg implantata. Što se dužine pranja zuba, ona je ista kao i kod osoba bez implanta. Dva do tri minuta biće sasvim dovoljno da uklonite meke naslage sa svojih zuba.

Redovno čistite zube zubnim koncem

Nažalost, pranjem zuba često ne možete ukloniti svaku hranu ili plak koji su ostali ili se zaglavili između zuba. Zbog toga se preporučuje da makar jednom dnevno koristitie zubni konac, kako ne bi došlo do toga da čestice hrane postanu uzrok raznoraznih problema u ustima. Veoma je važno da pri čišćenju budete nežni, tako da ne dođe do oštećenja zuba, implantata ili desni.

Izbegavajte lepljivu ili tvrdu hranu Jedenje tvrde hrane može dovesti do oštećenja implantata. Preporuka je da izbegavate hranu koja je tvrđa ili lepljiva, poput karamela, leda, suvog voća ili tvrdih bombona. Pored oštećenja, ovakva hrana može oslabiti zubne implantate u vašim ustima.

Zaboravite na cigarete i alkohol

Recite zbogom lošim navikama, a u prvom redu - alkoholu i nikotinu. Pušenje može biti vrlo štetno po zubne implantate, posebno u prvih 6 meseci dok traje proces zarastanja. Mada se konzumiranje cigareta ne savetuje ni nakon tog perioda, kad je implantat potpuno integrisan. Pušenje smanjuje dotok krvi u desni i zube, čime se usporava zaceljenje i zarastanje implantata.

Sličan efekat na ovaj proces ima i preterano konzumiranje alkohola.

Redovno posećujte svog stomatologa

Najmanje dvaput godišnje posetite svog stomatologa. Na ovaj način vi pomažete i sebi i zubaru da održi zdravlje zubnog implantata i vaše celokupno oralno zdravlje. Stomatologija iz dana u dan napreduje i razvija se, te ne treba da iznenadi očekivanje stomatologa da vam zubni implantati traju čitav život, jednom kad ih ugradite. Podrazumeva se da je o ovome moguće govoriti samo ukoliko se zubi i implantati neguju na odgovarajući način.