U Beogradu otvoren Muzej čokolade

Muzej čokolade otvoren je u Beograda u Ulici Tadeuša Košćuškog. Osim zabave i uživanja u neobičnim eksponatima, posetioci mogu da se upoznaju sa zanimljivostima i istorijom nastanka čokolade.

Zanimljivosti
FOTO: Mondo.rs

Muzej je osnovao Nenad Radulović sa suprugom, a za N1 kaže da su na ideju došli putujući, pošto su videli da svaki grad ima muzej čokolade. Kaže da je problem bio nabavka i transport eksponata, pošto su svi originalni.

Muzej se sastoji od četiri prostorije, a svaka je uređena tako da predstavlja jedan period u razvoju čokolade.

"Kakao je otkriven u Južnoj Americi, imamo sobu s prikazom južnoameričke prašume, tu su eksponati, imamo stvari za fotografisanje.. Sledeća soba je posvećena dolasku kakaoa u Evropu, razvojni put, od dolaska u Španiju, preko širenja dalje. Treća prostorija je istorija čokolade u Srbiji i Jugosalviji propraćena eksponatima, i na kraju imamo posebnu sobu sa eksponatima u celosti od čokolade koji su jestivi", rekao je Radulović.

Pored svega toga postoji i kutak za za slikanje, kao i najveća tabla čokolade u Srbiji.

Radulović je govorio i o zanimljivostima koje možete saznati u ovom muzeju.

"Kakao je u jednom trenutku bio vredniji od zlata, za 10 crna kakaoa moglis te da dobijete ćurku, pirati su ga uzimali s brodova i palili jer nisu znali njegovu vrednost. Čokolada utiče na nervni i kardiovaskularni sistem, lekari je preporučuju u umerenim količinama".

Muzej je otvoren svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 22 sata.