Domaće firme odahnule, stiže repromaterijal iz Kine

Nakon što je domaćim preduzećima bila obustavljena isporuka repromaterijala iz Kine zbog pojave virusa korona, stižu ohrabrujuće vijesti da isporuka počinje u ponedjeljak.

Domaće firme odahnule, stiže repromaterijal iz Kine

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

"Informacije koje smo dobili od pojedinih preduzeća mogu nas ohrabriti, a to je da su njihovi partneri u Kini dobili dozvolu za nastavak rada", kazao je Blagojević.

Iako se ne nalaze u neposrednoj blizini Vuhana, u kojem je zabilježena pandemija ovog virusa, odlukom tamošnjih vlasti kineski partneri bili su suočeni sa zatvaranjem fabrika na nekoliko sedmica, a u domaćim preduzećima pribojavali su se da će ta blokada trajati duže.

"Da je rok isporuke još prolongiran, domaćim preduzećima bi to napravilo dodatne probleme i troškove, jer naše firme ne bi mogle da ispoštuju ono na šta su se obavezale ugovorima", rekao je Blagojević.

Slijedom događaja, kako pojašnjava, domaće firme u tom slučaju morale bi da repromaterijal nabavljaju od drugih kompanija i za to plate mnogo skuplje, što bi svakako uticalo na njihovu konkurentost.

"Iako je obustava isporuke repromaterijala trajala kratko, sigurno će biti pojedinih poremećaja u isporuci proizvoda naših firmi ka njihovim partnerima, ali nadamo se da neće biti značajnih ugrožavanja ugovora", pojasnio je Blagojević.

Obustavom isporuke repromaterijala iz Kine najviše su bila ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Vinko Džombić, vlasnik preduzeća "Vineks" iz Čelinca, koje iz Kine nabavlja elektrokomponente, odnosno signalne sijalice, LED diode i otpornike, ističe da su na početku stahovali šta će biti sa ugovorenim poslovima.

"Da je blokada isporuke potrajala duže, moglo bi se odraziti na naše poslovanje, ali imamo ohrabrujuće informacije da isporuka repromaterijala počinje u ponedjeljak", kazao je Džombić.

Dodao je da je njihovo preduzeće imalo jednomjesečnu proizvodnju na zalihama, tako da nisu morali obustaviti rad.

"Ako proizvođači iz Kine počnu sa radom u ponedjeljak i ako se rad bude odvijao normalno, naša preduzeća neće ni osjetiti da je bila blokada isporuke repromaterijala iz Kine", kazao je Džombić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je obustava isporuke repromaterijala iz Kine imala negativan uticaj na privredu.

"A posebno kod onih proizvođača koji nisu imali dovoljne zalihe ili alternativne izvore snabdijevanja, a odrazila se i na krajnje kupce u pogledu produženih rokova isporuke ili otkazivanja narudžbi i nabavki iz skupljih alternativnih izvora", rekao je Gavran.

Dodaje da, ukoliko se obnovi isporuka, kao što je najavljeno, to će svakako pomoći prevazilaženju navedenih problema.

"Ali se šteta neće moći 'izbrisati' i konačni dugoročni efekti će zavisiti od stanja svih poslovnih subjekata koji su imali štetu i daljih ekonomskih kretanja, odnosno mogućnosti da se one pokriju iz unutrašnjih rezervi ili nadoknade boljim poslovanjem u narednom periodu", zaključio je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA