Jedna zemlja EU želi da stane na kraj klađenju i igrama na sreću

Španski ministar Alberto Garzon predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica.

Jedna zemlja EU želi da stane na kraj klađenju i igrama na sreću
FOTO: Depositphotos/cunaplus

Njime vlada namerava da stane na kraj porastu zavisnosti od igara na sreću u Španiji.

U januaru je na vlast došla leva koalicija sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa kojem pripada Garzon. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao da će pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni, pišeIndeks.hr.Industrija igara na sreću procvetala je u Španiji u protekloj deceniji. Internetske kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzeli su dominantno mesto na tržištu od državne lutrije i poker aparata postavljenih u kafićima i restoranima, nekad tradicionalnih igara na sreću.

Vlada namerava da smanji reklamiranje takvih mesta na televiziji za 80 posto i da zabrani kompanijama korišćenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja.

Kladionice koriste i druge fudbalske zvezde poput Kristijana Ronalda i Nejmara jer je fudbal izuzetno popularan u Španiji. Te reklame se prikazuju na televiziji.

Klađenje se za četiri godine utrostručilo

"Regulacija treba da bude slična onoj kod duvanske industrije", rekao je Garzon. "Ne regulišemo industriju tekstila nego sektor koji može imati posledice na javno zdravlje", dodao je.

Među predloženim merama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema rečima Garzona, privlače ranjive skupine podložne zavisnosti od kocke.

Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi evra.

Kladioničarski i kockarski lobi procenjuje kako igrači u Španiji preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA