Referendum građana RS o OHR-ovim zakonima

Narodna skupština smatra da je neophodno održati referendum u RS, a u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi RS, na kojem bi se građani izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju Konvencije o ljudskim pravima od strane visokih predstavnika, te će u skladu s tim donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum građana RS o OHR-ovim zakonima

Zaključci

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedan je ovo od zaključaka koje je juče Narodnoj skupštini RS predložio predsjednik Republike Milorad Dodik na posebnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" Narodna skupština RS nije se izjašnjavala o predloženim zaključcima, a poslanici su raspravljali o Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica.

Poslije ove rasprave klubovi poslanika trebalo je da usaglase konačne zaključke koje će usvojiti parlament. Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica istakao je da će ovaj klub podržati odluku o referendumu, jer RS ne može da bude žrtva Suda i Tužilaštva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaključke bi trebalo da podrže i klubovi SNSD-a, SP-a i DNS-a čime oni imaju većinu. Jedino je šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić rekao da ova stranka neće podržati održavanje referenduma u RS.

Dodik je parlamentu predložio usvajanje 24 zaključka, između ostalih, i zaključak kojim Narodna skupština konstatuje da je u radu Suda i Tužilaštva BiH, selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, različiti aršini u vođenju postupaka i presuđivanju, bio na štetu srpskog naroda i sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe krajnje negativne slike o ratnim dešavanjima u BiH.

Predsjednik je NSRS predložio i da se ni na koji način ne zaštiti ili amnestira bilo ko od odgovornosti za počinjene ratne zločine, nego da se insistira da svi koji su počinili ratne zločine budu procesuirani, bez zadrške ili bilo kakvog selektivnog pristupa.

- NSRS odbacuje kao nedopustivu, s aspekta važećih pravnih normi, retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH na slučajeve počinjenih ratnih zločina, a pogotovo njegovu selektivnu primjenu isključivo na pripadnike srpskog naroda - navodi se u jednom Prijedlogu zaključaka i predlaže da se Skupština ogradi od rada Suda i Tužilaštva BiH, jer rad ove dvije institucije generiše međunacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Dodik je parlamentu predložio da konstatuje da RS, kao strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije dala saglasnost za prenošenje nadležnosti za Sud i Tužilaštvo na nivou BiH, kao i da za svaki prenos nadležnosti mora da postoji sporazum strana potpisnica.

Parlament Srpske trebalo je da se izjasni i o zaključku da NSRS odbaci kao nedopustivu praksu da Parlament BiH može da donosi odluke u ime strana u BiH, te da odbaci mogućnost da se ustavnim promjenama verifikuju nadležnosti koje su prenošene na nivo BiH putem nametnutih zakona visokog predstavnika.

Predsjednik RS je Skupštini predložio da konstatuje da je visoki predstavnik zloupotrijebio ovlašćenja da bi nametao zakone i da je neophodno razmotriti ilegalno nametnute zakone. Predloženo je i da Skupština Srpske zatraži od visokog predstavnika izvještaj o svom djelovanju, ali i da bude pokrenuta inicijativa za održavanje međunarodne konferencije pravnika na temu sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i djelovanja visokog predstavnika.

- Visoki predstavnik dajući nalog o suspendovanju odluke CIK-a o izborima vlasti u FBiH, prekršio je zakone i organe vlasti u FBiH učinio nelegalnim - stoji u jednom od zaključaka predloženih parlamentu, a predloženo je i da svaki nivo vlasti u BiH ima VSTS za pravosuđe na tom nivou, te da se razdvoji Visoki sudski od Visokog tužilačkog savjeta.

Dodik

Predloženim zaključcima odbačena je inicijativa za uspostavljanje vrhovnog suda BiH, pravosudne akademije BiH, kao i da je neprihvatljivo i da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade predstavnici stranih ambasada.

Obraćajući se poslanicima, predsjednik RS podsjetio je da su Sud i Tužilaštvo BiH pravosudne institucije nametnute odlukama visokog predstavnika na zahtjev bošnjačkih političara sa ciljem da se posrednim mehanizmima unitarizuje pravosuđe u BiH i izvrši centralizacija.

Dodik je istakao da RS ne želi novcem svojih građana da finansira "državne" pravosudne institucije koje rade protiv interesa njenih građana, jer takve institucije kompromituju pravosudni sistem i pravdu. Prema njegovim riječima, Bošnjaci preko takvih nametnutih institucija ostvaruju ono što nisu dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Obje ove pravosudne institucije su u službi bošnjačkih političkih interesa. Pošto su obje institucije djelo međunarodnih centara moći, one su neprekidno pod direktnom kontrolom stranaca. Kontrola i uticaj se ostvaruje posredstvom prisustva međunarodnih tužilaca, sudija i međunarodnog administrativnog osoblja - dodao je Dodik.

Istakao je da su Tužilaštvo i Sud BiH najneefikasnije pravosudne institucije u svijetu.

- Njihov rad su međunarodni faktori dizajnirali prema politici Haškog tribunala, očekujući da će im dugotrajni postupci osigurati da sto godina budu u BiH i lagodno zarađuju ogroman novac - rekao je Dodik i dodao da je pravda osnov za stvaranje neophodnog međunacionalnog povjerenja i da se bez toga ne može dalje, a pogotovo ne ako su samo Srbi zločinci.

- "Za ove zločine još niko nije odgovarao",tako se najčešće završavaju izvještaji o pomenu žrtvama iz srpskog naroda na brojnim stratištima i logorima. Cijeli srpski narod čeka pravdu za zločine počinjene u Sijekovcu, Dobrovoljačkoj, "Tuzlanskoj koloni", sarajevskim i drugim logorima za Srbe, za zločine u Kravici, Bratuncu, Srebrenici - rekao je Dodik i podsjetio da je u BiH u proteklom ratu bilo 100.000 žrtava od kojih 30.000 Srba, upitavši ko ih je, često poslije mučenja, pobio.

Prema njegovim riječima, iz izvještaja Suda BiH za 2010. godinu može se vidjeti da je 13 sudija u Odjeljenju za ratne zločine za jednu godinu donijelo samo 14 presuda.

- U Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH postoje tužioci Bošnjaci koji nemaju u radu nijedan predmet protiv Bošnjaka, ali zato postoje tužioci Bošnjaci koji optužuju samo Srbe. Podsjećam da još ništa nije urađeno u predmetu protiv Atifa Dudakovića, iako je prijava podnesena još 2006. godine - rekao je Dodik.

Dodao je da treba imati u vidu da su i Odjeljenjem za ratne zločine i Odjeljenjem za organizovan kriminal upravljali međunarodni tužioci sve do 2010. godine, a da se i danas u prostorijama Tužilaštva nalazi kancelarija u kojoj sjedi Hasan Pleh, službenik Ambasade SAD.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da ovaj klub jednoglasno podržava sve iznesene stavove predsjednika RS. Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki rekao je da se unutar BiH jedan konstitutivan narod "na neki način oslobađa svih mogućih zločina", dok se druga dva naroda daleko više sankcionišu.

Informacija

U Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica, koju je predsjednik RS dostavio Skupštini, navodi se da je Sud BiH do 2010. godine pravosnažnim i nepravosnažnim presudama osudio sva lica na ukupno 1.328 godina i šest mjeseci zatvora, od čega su lica srpske nacionalnosti osuđena na ukupno 1.067 godina, hrvatske nacionalnosti na 137 godina i šest mjeseci kazne zatvora, a lica bošnjačke nacionalnosti na ukupno 124 godine kazne zatvora.

Kada su u pitanju pravosnažne presude pred Sudom BiH Srbi su osuđeni na 812 godina zatvora, Hrvati na 137 godina i šest mjeseci, a Bošnjaci na ukupno 95 godina kazne zatvora.

Po nepravosnažnim presudama Suda BiH lica srpske nacionalnosti osuđena su na 255 godina, a lica bošnjačke nacionalnosti na svega 29 godina zatvora.

Pred Sudom BiH podignute su 122 optužnice zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina, a postupak se vodi protiv 183 lica. Od ovog broja, pravosnažno je osuđeno 69 lica od čega 50 Srba, 11 Hrvata i samo osam Bošnjaka.

U Informaciji predsjednika RS dostavljenoj Skupštini navodi se da je vidljivo po osnovu podignutih optužnica Tužilaštva BiH da su, kada je u pitanju zločin nad Srbima, procesuirana lica po neposrednoj odgovornosti i za individualni zločin.

U predmetima gdje je evidentno da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, organizovanom zločinu i komandnoj odgovornosti prijavljenih lica, za te predmete se još uvijek samo sprovodi istraga i još nije podignuta nijedna optužnica.

Primjeri koji ovo potvrđuju su "Tuzlanska kolona", zločini mudžahedina nad pripadnicima VRS, logor "Dretelj", logor "Čelebići" i sportska dvorana "Musala" u Konjicu. Neefikasnost Tužilaštva BiH se ogleda i u predmetima ratnog zločina počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda u Sarajevu: ubistvo osam vojnika JNA, zločin u Dobrovoljačkoj ulici, Centralni zatvor, logori "Viktor Bubanj", Dom "Mladen Stojanović", Otoka, Alipašino polje, Hrasnica, Pofalići, Trnovo.

U Informaciji predsjednika RS stoji da MUP RS posjeduje dokaze sortirane u dosijeima žrtava za 3.299 ubijenih Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA