I agencija iz Bijeljine otkazala osmomartovsko putovanje u Italiju

Zbog epidemije virusa korona u Italiji pojedine turističke agencije u Srpskoj otkazuju osmomartovske aranžmane, a neke će odluku o putovanjima donijeti narednih dana.

BIJELJINA
FOTO: Unsplash

Strah od opasne bolesti koji se ubrzano širi italijanskim gradovima primorao je i bijeljinsku turističku agenciju "Hepi travel" da otkaže putovanje za Veneciju koje je trebalo biti realizovano 5. marta.

- Imali smo aranžman koji je obuhvatao obilazak Venecije, Lida di Jesola i Padove ali smo ga zbog trenutne situacije u Italiji i brige o klijentima otkazali. Putnici su se složili s tom odlukom i većina je čak rekla da su sami planirali odustati od putovanja - istakla je referent prodaje u toj agenciji Marina Novaković.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Unis turs" navode da će do kraja sedmice znati da li će otkazati aranžmane koji obuhvataju italijanske destinacije.- Konsultujemo se sa putnicima i čekamo zvanične preporuke nadležnih. Do sada niko od klijenata nije otkazao putovanje, ali ako se neko na to odluči dobiće povrat novca - tvrde u "Unis tursu".

U dobojskoj agenciji "Istra travel" rekli su da još nisu otkazali aranžman u Veneciji, međutim, kako kažu, ne znaju šta će biti do kraja sedmice.- Putnici nas nisu zvali kako bi otkazali putovanje u Veneciju koje je u cjelosti rasprodato - rekli su u toj agenciji.

Italija se suočila sa iznenadnim širenjem epidemije, naročito na sjeveru zemlje. Dosad je od koronavirusa preminulo sedam osoba, a 220 je zaraženo.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su istakli da, kada su u pitanju preporuke za putovanje, prate situaciju u Italiji, te će u skladu s tim dati preporuke stanovništvu.U Institutu su istakli da u Srpskoj za sada nema osoba za koje se sumnja da su oboljeli od Kovida-19, naglašavajući da se nad svim putnicima koji dolaze iz zemalja gdje su registrovani oboljeli od virusa korona sprovodi redovan epidemiološki nadzor.- Imajući u vidu povećan broj oboljelih pacijenata u sjevernom dijelu Italije trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj je neizvjesna zbog čega je pooštren nadzor nad putnicima koji dolaze iz te zemlje - kažu u Institutu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su zatražili preporuku od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o izvođenju učeničkih ekskurzija van Srpske, odnosno BiH. S druge strane, Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva radi bezbjednosti učenika i nastavnika juče je preporučio da se otkažu organizovana školska putovanja u Italiju.

- Svim građanima preporučujemo izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran - stoji u saopštenju federalnog ministarstva. Istakli su da je od juče na granicama pojačan epidemiološki nadzor nad putnicima koji dolaze iz Italije, Južne Koreje i Irana, naglašavajući da se epidemiološka situacija u svijetu brzo mijenja, te da se pojava virusa korona može očekivati i u BiH.Nadležna ministarstva u Srbiji i Hrvatskoj takođe su zatražila od škola da odgode sva planirana studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i da zatvori granice ako se pojača rizik unosa koronavirusa.

I Hrvatska je saopštila da je spremna za sve mjere koje treba preduzeti u prevenciji širenja koronavirusa, uključujući i koordinaciju aktivnosti sa italijanskom vladom.

U Rijeci je hospitalizovano devet hrvatskih radnika koji su radili u Italiji zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.

Zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji, u Austriji je situacije veoma napeta i provjerava se svaka sumnja u infekciju opasnim virusom. Tako je policija sinoć kod mjesta Alhaming zaustavila jedan putnički autobus zbog moguće sumnje u infekciju putnika koronavirusom. U slovačkom autobusu se nalazila grupa putnika iz Mađarske, Češke i Slovačke.

Pošto ni kod jednog putnika nisu ustanovljeni simptomi virusa korona autobus je pušten da nastavi put.

U pokrajini Salcburg 28 zaposlenih univerzitetske klinike, nakon boravka u Italiji, prilikom povratka su stavljeni u kućni karantin.