Bijeljina: Uspješan projekat besplatnog banjskog liječenja penzionera

U Bijeljini trenutno ima oko 15.500 penzionera, dok je u Udruženje penzionera učlanjeno oko 10.500 penzionera.

BIJELJINA

Tridesetak članova ovog udruženja koristi pravo na besplatno banjsko liječenje, kroz mjeru koju je Vlada usvojila prošle godine. Očekuju u ovom udruženju da će to pravo ove godine iskoristiti više penzionera sa najnižim penzijama i to u prvom kvartalu ove godine.

Sutra će u Bijeljini biti održan sastanak predstavnika 12 opštinskih i gradskih udruženja penzionera iz regije Semberija,Majevica, Posavina, Birač i podrinje, sa predsjednikom Udruženja penzionera Srpske i direktorom Fonda PIO, na kome će biti riječi i o ovogodišnjem Pravilniku o banjsko-rehabilitacionim subvencijama za penzionere.

Vlada Republike Srpske izdvojila je prvi put u prošloj gopdini 200.000 KM kako bi omogućila banjsko liječenje penzionera za najugroženije korisnike. Ova sredstva potvrđeno je iz Vlade Srpske biće ove godine veća.

U bijeljinskom Udruženju penzionera koje okuplja oko 10.500 penzionera, pozdravljaju ovu mjeru.

Besplatno banjsko liječenje u šest banja širom Srpske, ovom vladinom mjerom dobilo je u prošloj godini 28 penzionera iz Bijeljine, a prednost su imali oni sa najnižim penzijama.

Prethodno je udruženje zaprimilo 87 zahtjeva penzionera za banjsko liječenje, međutim žalbi na bodovanje i kriterijume nije bilo. Ovogodišnji pravilnik je u lokalna udruženja već stigao, imali smo ističe Stanojlović i određene primjedbe, koje je republičko udruženje penzionera u saradnji sa resornim ministarstvom uvažilo.

Bijeljinsko udruženje penzionera proglašeno je u maju prošle godine udruženjem od opšteg interesa za grad. Od Gradske uprave udruženje je dobilo u 2019.-oj iznos od 10.000 KM.

S krajem jedanaestog mjeseca prošle godine u Bijeljini je prosječna penzija iznosila 386 maraka. Penzije ispod prosjeka u gradu Bijeljina trenutno prima oko 2.600 penzionera.

Sa posljednjim povećanjem penzija u iznosu od 3,11 odsto, najniža penzija u Srpskoj iznosi 201 marku. U Gradskom udruženju penzionera očekuju i vanredno povećanje penzija u ovoj godini.