Neiskorišteni potencijali: Bijeljinci vjeruju da mogu da ugoste još više turista

  • TURIZAM
  • 10. Mar 2020.

Bijeljinu je prethodne godine posjetilo 38.000 turista, koji su ostvarili oko 74.000 noćenja, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 10,6 odsto. U Turističkoj organizaciji Bijeljine procjenjuju da je za to vrijeme u ugostiteljsko-turističkom sektoru napravljen promet od blizu 100 miliona maraka.

Neiskorišteni potencijali: Bijeljinci vjeruju da mogu da ugoste još više turista

Građani, međutim, smatraju da, iako Semberija ima odlične turističke potencijale i resurse, oni nisu dovoljno iskorišteni. Trebalo bi, smatraju, osmisliti više projekata kojima bi se afirmisao ovaj kraj i privukli posjetioci.

U Turističkoj organizaciji Grada Bijeljina kažu da posljednjih desetak godina bilježe povećanje broja turista i veće prihode u ovom sektoru.

Povoljan položajIstiču da su najznačajniji prirodni resursi ovog kraja rijeka Drina, geotermalna voda, te bogati potencijali za vjerski, lovni i ribolovni turizam.

- Zbog povoljnog geografskog položaja i prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala kojima raspolaže, Semberija je postala nezaobilazna turistička destinacija. Iz godine u godinu bilježimo povećan broj posjetilaca, organizovanih jednodnevnih, ali i višednevnih ekskurzija. Turistima su interesantne i tradicionalne manifestacije poput „Drinske regate", „Zlatnog kotlića", „Kupusijade" i drugih, koje okupe više stotina učesnika i više hiljada posjetilaca - kaže turizmolog Milivoje Era iz Turističke organizacije Bijeljina.

Kapaciteti

Podsjeća da je na ovom području evidentirano više od 1.000 ležajeva u sedam hotela, desetak motela i isto toliko pansiona. Bijeljina se, dodaje Era, može pohvaliti i sa tridesetak restorana sa izvrsnom ponudom. Semberija bi, uz više angažovanja Turističke organizacije i nadležnih, mogla da bude atraktivno turističko odredište za goste iz regiona.

Ovaj kraj ima šta da ponudi posjetiocima, smatraju i građani, ali tvrde da nadležni ne rade dovoljno na njihovoj promociji.

- Etno selo Stanišići sa svim sadržajima, uključujući i spa centar, renovirani Hotel „Drina" u centru, koji je dio bogate istorije ovog grada, Banja Dvorovi sa neprocjenjivim resursom - geotermalnom vodom, manastiri poput Vasilija Ostroškog, Svete Petke i Tavne, moraju biti adekvatno predstavljeni. Nisu dovoljne brošure i infocentar, koji je sa radom počeo prije par godina. Trebalo bi vidjeti kako su to uradile susjedne lokalne zajednice - kaže Dragan Petrić.

Gradski park

I Bijeljinac Momčilo Koprivica ističe da Grad ima tradiciju, kulturu i istorijske objekte koje treba predstaviti posjetiocima.

Ponosan na turističke potencijale je i Danijel Perić.

- Imamo gradski park, koji je star više od jednog stoljeća. Park se prostire na 40 hiljada kvadratnih metara sa 600 zasađenih stabala platana, kestena, topole, lipe, jele, tuje, bora i oko 200 dekorativnih vrsta drveća - kaže Perić.

Dodaje da, osim ovog „botaničkog raja", Semberija ima rezervat Gromiželj, eko jezera, predivnu floru i faunu.

Koristeći blagodati prirode i uz povoljne klimatske uslove i geografski položaj i dobre ideje moglo se mnogo više učiniti da Bijeljina i Semberija postanu važno mjesto na turističkoj mapi.

Turistička organizacija Bijeljina organizovaće sajam turizma u aprilu. Parner će im i ove godine biti Turistička organizacija i Privredna komora Vojvodine. Cilj im je da uspostave poslovne kontakte i saradnju s turističkim organizacijama regiona čija iskustva će im poslužiti da na pravi način predstave potencijale i resurse i privuku veći broj posjetilaca.

Strategiju turizma treba popraviti

Predsjednica ekološkog udruženja „Eko-put" Snežana Jagodić Vujić kaže da je vrijeme da se uradi nova Strategija razvoja turizma Grada Bijeljine.

- Ovaj dokument se mora revidirati kako bi obuhvatili ponudu iz takozvanog „zelenog" odnosno „ekoturizma". Sigurni smo da smo veoma zanimljiva destinacija svim ljubiteljima prirode. Imamo šta da pokažemo, samo moramo naći način i privući turiste - ističe Jagodić Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA