Američka kompanija traži radnike širom BiH i regiona: Gužve u redu za posao u Kuvajtu!

  • BiH
  • 14. Apr 2011.

Mjesečna plaća oko 2.800 dolara, uz jedan slobodan dan u sedmici.

Američka kompanija traži radnike širom BiH i regiona: Gužve u redu za posao u Kuvajtu!

Da je armija od pola miliona nezaposlenih u našoj zemlji u očajnoj situaciji, već nekoliko dana najbolje svjedoči slika ispred hotela "Royal" u Tuzli. Tamo, naime, nova američko-kuvajtska kompanija "Al-Hokooko" već četiri dana obavlja intervjue i provjere brojnih kandidata koji su spremni ići u Kuvajt na rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Razna zanimanja

Više stotina ljudi samo u jednom danu i po osam sati čeka na razgovor. Za uvjete se mnogo i ne pita. Ide li se u ratnu zonu, koliko je radno vrijeme i o kakvim je poslovima riječ, rijetko koga zanima. Jedan od hiljadu kandidata koji su prošli intervju jeste i 51-godišnji Mefail Alimanović iz Lukavca, ratni vojni invalid, koji je već 17 godina bez posla.

- Obavio sam razgovor i iskreno se nadam da ću biti primljen. Nisam baš presretan što moram na taj način tražiti plaću, ali niko me ne pita. Kao RVI nisam nikada dobio posao u našoj zemlji, a od nečega moram prehranjivati porodicu - govori Alimanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nova kompanija koja se pojavila na bh. tržištu privukla je pažnju i interesiranje mnogih nezaposlenih, posebno zato što je riječ o novim poslovima, za koje se traži na hiljade uposlenika. Autoelektričar, automehaničar, kontrolor kvaliteta, radnik u administraciji te logističar američkim snagama u Kuvajtu, samo su neke od pozicija koje se traže.

Mjesečna plaća je oko 2.800 dolara, uz jedan slobodan dan u sedmici. Putne troškove za kandidate koji zadovolje uvjete snosi kompanija "Al-Hokooko". Pravo na godišnji odmor radnici koji odu u Kuvajt stječu nakon šest mjeseci rada. Kako su nam kazali jučerašnji kandidati dok su čekali u redu za intervju, može se zaraditi i nešto viša plaća.

Slobodni dani

- Plaća može biti i oko 3.000 dolara mjesečno, uz uslov da se odrekneš slobodnih dana, odnosno da je svaki dan radni. Nije jednostavno, ali ja drugog izlaza nemam. Otkako sam završio školu 1988. godine, nalazim se na birou za zapošljavanje. Već sam radio u Afganistanu, pa smatram da bi mi u Kuvajtu moglo biti lakše, ako me prime - kaže Muhamed Hodžić (44) iz Lukavca.

Primaju starije od 20 godina

Predstavnici američko-kuvajtske kompanije, nakon petodnevnog boravka u Tuzli koji se završava sutra, intervjue će nastaviti na drugim mjestima u našoj zemlji te zemljama regiona. Kandidati su na intervju dužni donijeti rezime s osnovnim podacima, validan važeći pasoš, a uvjet je i da su stariji od 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA