Vuhan peti dan zaredom bez novih infekcija

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u ponedjeljak je objavila da u zemlji nije zabilježen niti jedan novi lokalni slučaj zaraze virusom korona, ali jeste 39 uvezenih.

REGION I SVIJET

"U posljednja 24 sata potvrđeno je 39 uvezenih novih slučajeva infekcije. Zabilježeno je i 49 novih sumnjivih slučajeva, dok je devet osoba preminulo. Svi iz provincije Hubei", navodi se u saopštenju.

Ovo je peti uzastopni dan bez novih infekcija u gradu Vuhanu, gdje se virus prvi put pojavio u decembru prošle godine i proširio se širom svijeta.

Kina je sada pod niskim rizikom od nove bolesti (COVID-19), jer zemlja preduzima efikasnemjere u prevenciji i kontroli, izjavio je u nedjelju kineski zdravstveni funkcionerprenosi Sinhua.

"Među 46 novih potvrđenih slučajeva prijavljenih u subotu, 45 je uvezeno, a jedan je bio zaražen infekcijom iz kućnih kontakata sa uvezenim slučajevima u južnoj kineskoj provinciji Guangdong", rekao je Mi Feng, funkcionerNacionalne zdravstvene komisije (NHC) na konferenciji za novinare u Pekingu.