Četvrta osoba u Bijeljini pozitivna na virus korona

Nažalost, danas imamo potvrdu da je još jedna osoba u Bijeljini pozitivna na virus korona. Riječ je o osobi iz prvog klastera, odnosno o osobi koja je bila u kontaktu sa prvozaraženom osobom u Bijeljini, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

BIJELJINA

On je istakao da će četvoro zaraženih virusom korona biti smješteno u bijeljinski Dom učenika, gdje je otvoren karantin za osobe sa blažom kliničkom slikom.

-Imamo 1.217 osoba koje su pod nadzorom u kućnoj izolaciji. U kućnom karantinu je 57 osoba koje se strogo kontrolišu. Na graničnom prelazu Rača zabilježen je prelazak 201 vozila, od čega je 188 kamiona i 13 putničkih vozila. Na graničnom prelazu Pavlovića most zabilježen je prelazak osam kamiona i jedno putničko vozilo. Komunalna policija je izvršila 118 kontrola osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji. Na kućnim adresama u tom trenutku nisu pronađene četiri osobe. Policijska uprava je izdala četiri naloga za osobe starije od 65 godina koji  nisu poštovali ograničenje kretanja tokom policijskog časa. Izdat je jedan prekršajni nalog zbog nepoštovanja mjera samoizolacije. Naš Call centar je imao u četvrtak 67 poziva i obavili su 21 posjetu. Uglavnom starije osobe traže pomoć oko nabavke lijekova i hrane.

Gradonačelnik Mićić je izjavio da je preduzeće „Vodovod", uz saradnju sa Gradskom upravom do sada izvršilo dezinfekciju 191 ulaza u stamebenim zgradama, u okviru zajednica etažnih vlasnika, te da će i preostalih 21 ulaz danas (petak) biti dezinfikovan.

-Dom učenika je osposobljen za karantin i stavljen je u funkciju. Sve što je neophodno za funkcionisanje karantina biće obezbijeđeno. Za kasarnu još nismo dobili odobrenje, ali očekujemo da će i taj karantin brzo biti u funkciji. Odobrili smo nabavku jednog sanitetskog vozila za Dom zdravlja Bijeljina, zbog povećanog obima posla, tako da ćemo za tu investiciju obezbijediti sredstva u gradskom budžetu. Za ugrožene romske porodice obezbiejdićemo pakete hrane i higijenskih sredstava, a izvršićemo i dezinfekciju njihvih objekata u kojima žive. Od večeras ponovo vršimo dezinfekciju gradskih ulica. U petnaest naših mjesnih kancelarija, za više od 1.700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava biće omogućeno podizanje potvrda za regresirano gorivo. Svim pčelarima i poljoprivrednicima, starijim od 65 godina, biće omogućeno, uz odobrenje Republičkog kriznog štaba, da uđu u pčelinjake i na imanja, uz sve neophodne mjere zaštite, izjavio je gradonačelnik Mićić.

On je izjavio da je Gradska uprava do sada podijelila 15.700 zaštitnih maski svima kojima je to bilo neophodno. Podijeljeno je i 2.700 zaštitnih odijela i zaštitne rukavice, kako bi u karantinima svi bili maksimalno zaštićeni.