Štab za vanredne situacije: Stabilna epidemiološka situacija u Bijeljini

Iz gradskog budžeta, biće izdvojeno 70. 000 KM, za nabavku zaštitne opreme za zaposlene medicinske radnike u bijeljinskoj bolnici, a obezbijeili smo 50 posteljina i dušeka za bolnicu, kao i sredstva za kupovinu monitora, rekao je zamjenik gradonačelnika Predrag Jović nakon Štaba za vanredne situacije.

BIJELJINA
FOTO: Semberija info

Ono što je istaknuto je da su kapaciteti fiskulturne sale u OŠ „Vuk Kradžić" popunjeni i proširuju se na školski objekat sa oko 120 kreveta, kako bi sve bilo na jednom mjestu. Jović je podsjetio da je sa radom počela i kvantaška pijaca od 7 do 15 časova svakim radnim danom, a sanitarni inspektori imaju zadatak da kontrolišu da li se poštuju propisane mjere.

-Takođe, Komunalna policija nastavlja sa kontrolom osoba u samoizolaciji. Tokom protekla 24 časa, 77 osoba je kontrolisano i svi su bili na svojim adresama. Zahvaljujemo odgovornim građanima koji poštuju preduzete mjere", rekao je Jović.

On je apelova na građane da se ne okupljaju u grupama i da se isto tako ponašaju i u vrijeme predstojećih praznika.<

-U ime Štaba vas molim da poštujete sve preduzete mjere, jer ćemo na taj način prebroditi ovaj težak period koji je prusutan u cijelom svijetu", apelovao je Jović.

Da je na području Bijeljine, trenutno stabilna epidemiološka situacija, potvrdila je v.d. direktor bolice dr Milica Lovrić, a sa novinarima je podijelila lijepu vijest, da je prvooboljeli sa područja Bijeljina, izliječen.

-Dobili smo kontrolne rezultate od Instituta za javno zdravstvo RS, da je naš prvi registrovani pacijent, negativan na COVID 19, tako da su naš nulti pacijent i njegovi članovi porodice, negativni i mogu napustiti karantin. Trenutno imamo sedam pozitvnih osoba na virus korona, u bolničkom karantinu se nalazi osam osoba od kojih su dvije pozitivne na virus korona, osam nalaza čekamo, a testirano je do 7. aprila 89 pacijenata. U kućnom karantinu imamo 119 osoba.", pojasnila je dr Lovrić koja je svim zdravstvenim radnicima čestitala 7. april, Svjetski dan zdravlja.

-Svim zdravstvenim radnicima čestitam ovaj dan, a posebno jer su oni heroji ovog vremena. Svim građanima Semberije i Republike Srpske želim dobro zdravlje uz molbu da nastave sa pojačanom ličnom higijenom, da primijenjuju preporuke o socijalnoj distanci, da se pridržavaju savjeta ljekara i poštuju odluke Vlade Republike i Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina", poručila je dr Lovrić.

Čestitkama se pridružio i direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović.

-Svim zdravstvenim radnicima i građanima čestitam Svjetski dan zdravlja sa željom da svi budemo zdravi. Zdravstvenim radnicima upućejem posebnu zahvalnost za nesebičan sdoprinos da prebrodimo nedaće u kojima se našlo čovječanstvo. Želja nam je da svi zajedno izađemo iz ove pošasti sa što manje posljedica", rekao je dr Milovanović i ponovio apel građanima da se pridržavaju svih mjera.

On je podsjetio da je pod nadzorom 520 osoba, u graničnom karantinu Rača šest lica koja su procesu obrade i trijaže i bez tegoba su, u Domu učenika šest osoba i bez tegoba su, a s obzirom da je nulti pacijent negativan, on će u toku dana izaći iz karantina. U OŠ „Vuk Karadžić" se nalazi 50 lica i svi su takođe bez tegoba i pod medicinskim i epidemiološkim nadzorom.

Milovanović je podsjetio da je prije nekoliko dana otvorena i posebna linija u Domu zdravlja za psihološku podršku, a svi u Centru za mentalno zdravlje rade u dvije smjene kako bi bili na usluzi građanima, a dostupni su osobama u karantinima.