Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić uputio apel odbornicima: Aprilske naknade u Fond solidarnosti

U skupštinama 56 opština i osam gradova u Srpskoj sjedi ukupno 1.259 odbornika, a njihova prosječna mjesečna primanja na ime odborničke naknade su oko 400 maraka, pa je lako izračunati da se svakog mjeseca za te namjene iz lokalnih budžeta izdvoji više od 500.000 maraka.

REPUBLIKA SRPSKA

Predsjednik Saveza opština i gradova RS i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je javni apel svim odbornicima u Srpskoj da se odreknu odborničke naknade za april i da ta sredstva preusmjere u Fond solidarnosti za obnovu RS.

- Vlada Srpske je dobro reagovala preporukom funkcionerima, nosiocima javnih funkcija i članovima upravnih i nadzornih odbora u vezi sa izdvajanjem za Fond solidarnosti. U skladu s tim, upućujem prijedlog i apel svim odbornicima, a ima ih 1.259 u svim lokalnim parlamentima, da se odreknu odborničke naknade za april. Ukoliko bi se svi odbornici odazvali ovom apelu, iznos od oko 500.000 sigurno bi doprinio rješavanju bar nekih problema s kojima se suočavamo - kaže Ćosić.

On ističe da bi odbornici izdvajanjem aprilske naknade u Fond solidarnosti pokazali i da su im interesi građana koji su ih birali na prvom mjestu, dodajući da bi to bilo posebno primjereno ako se uzme u obzir da smo na pragu ovogodišnjih lokalnih izbora.

U prilog njegovom apelu ide i nedavno obavještenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS svim skupštinama opština i gradova da u narednih 15 dana ne održavaju sjednice.

- Ukoliko se u narednih petnaest dana ukaže posebna potreba za održavanjem sjednice, dužni ste pisanim putem od Republičkog štaba za vanrednesituacije, uz navođenje razloga hitnosti, tražiti odobrenje za održavanje sjednice - saopšteno je iz ministarstva.

Apel Ljubiše Ćosića, koji je funkcioner SNSD-a, podržavaju i u SDS-u pa predsjednik Glavnog odbora te stranke i načelnik Teslića Milan Miličević kaže da je Klub odbornika SDS-a sličnu inicijativu već uputio lokalnom parlamentu.

- Dobro je što je takva inicijativa upućena sa nivoa Saveza opština i gradova. Nemam ništa ni protiv toga da sredstva budu usmjerena u Fond solidarnosti, ali mi smo predložili da se ta sredstva preusmjere u lokalni Fond za podršku privredi i poljoprivredi, jer smatram da bi na ovaj način bila efektnije iskorišćena - kaže Milićević.

On dodaje da je i Klub odbornika SDS-a predložio odbornicima u svim opštinama i gradovima da učine isto, ali je pozvao i poslanike i delegate u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda Republike Srpske, kao i u Parlamentu BiH da se takođe odreknu poslaničkih naknada i naknada za rad u komisijama u svrhu podrške privredi za oporavak od posljedica pandemije.

Vlada SrpskeVlada Republike Srpske predložila je svim zaposlenim u institucijama RS, kao i imenovanim i postavljenim osobama da se po principu dobrovoljnosti odreknu dijela martovske plate u korist Fonda solidarnosti za obnovu RS.

- Rukovodiocima institucija i izabranim i postavljenim osobama iz RS predloženo je da se odreknu 20 odsto neto plate, a članovima upravnih odbora, nadzornih odbora i odbora za reviziju da se odreknu martovske naknade - navodi se u zaključku Vlade RS.

Premijer Srpske Radovan Višković i članovi njegovog kabineta već su se odrekli 50 odsto martovske plate u korist Fonda solidarnosti.