Suspenzija bezviznog režima za BiH?

  • BiH
  • 11. Feb 2012.

Zvaničnici EU razgovaraju o mogućnostima privremene suspenzije bezviznog režima za Bosnu i Hercegovinu zbog povećanog broja azilanata iz te zemlje.

Suspenzija bezviznog režima za BiH?

Broj azilanata povećan je pre svega u Švedskoj, potvrdila je izvestiteljka zaviznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Pozivajući se na podatke evropske Agencije za kontrolu spoljnih granica, Fajon upozorava da u posljednje vrijeme nekoliko zemalja članica Unije pokreće pitanje suspenzije viznog režima.

Broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske unije samo u poslednje tri sedmice protekle godine povećan je za 97 posto, upozorila je izvestiteljka za viznu liberalizaciju Tanja Fajon, naglašavajući da ove podatke pojedine članice EU smatraju zabrinjavajućim.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine, međutim, smatraju da nije reč o dramatičnim podacima, koji bi ugrozili bezvizni režim.

Šef monitoring tima za bezvizni režim Bakir Dautbašić, koji je tim povodom boravio u Švedskoj, potvrdio je da Bosna i Hercegovina bilježi ozbiljan trend porasta broja azilanata jedino u toj zemlji, dok je u ostalim zemljama situacija bolja jer ukupan broj azilanata ne prelazi hiljadu.

Bosna i Hercegovina, kako kaže, ima problem koji nastoji rešiti, ali on se ne može porediti sa problemom zemalja iz regiona, poput Srbije i Makedonije, koje imaju mnogo veći broj lažnih azilanata u evropskim zemljama.

Srbija i danas prednjači po broju građana koji traže azil u zemljama zapadne Evrope. Koordinator nevladine organizacije Grupa 484 iz Beograda Danilo Rakić je pre nekoliko sedmica upozorio da najveći broj ljudi traži azil u kasnu jesen i zimu. Time se otvara nova praksa čije su obilježje, kako kaže, "sezonski azilanti".

Mediji u Bosni i Hercegovini optužuju vlasti za nedopustivu ravnodušnost. Neslužbeno se može čuti kako nadležne institucije računaju na to da bi poništavanje bezviznog režima bio složen i dugotrajan proces.

Uprkos povećanju broja lažnih azilanata, diplomatski krugovi vjeruju da se Bosna i Hercegovina, kao ni Srbija i Makedonija, neće suočiti sa novim uvođenjem viza, ali će sasvim sigurno biti ozbiljno narušen ugled zemlje i njenih institucija.

To će nesumnjivo osjetiti i građani Bosne i Hercegovine prilikom svakog ulaska u šengensku zonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA