Stavovi Islamske zajednice BiH nemaju veze s vjerom

  • BiH
  • 13. Feb 2012.

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za BiH Doris Pak danas je ocijenila da su "potpuno neprihvatljivi" stavovi Islamske zajednice BiH koja je kritikovala EP.

Stavovi Islamske zajednice BiH nemaju veze s vjerom

Ta zajednica je poslanike EP optužila za "ekstremizam" i "prizivajnje novih progona" Bošnjaka time što traže da Islamska zajednica BiH javno osudi islamske ekstremiste, vehabije.

"Tu je nešto potpuno nejasno, jer je šef Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić meni uputio potpuno suprotnu poruku, u kojoj izražava razumijevanje za stavove u raspravi u EP", rekla je Doris Pak u telefonskoj izjavi agenciji Beta u Briselu.

U saopštenju Islamske zajednice BiH, izdatom u Sarajevu, kaže se da "Doris Pak i (poslanik EP) Bastian Belder imaju pravo da se dodvoravaju, lobiraju ili čak da budu na platnom spisku Milorada Dodika ili drugih srpskih ekstremista, ali nemaju pravo da šire predrasude i javno nepovjerenje prema muslimanima".

Islamska zajednica dodaje i da Pak i Beldner, koji su zatražili osudu vehabizma,"nemaju pravo da prizivaju nove progone Bošnjaka muslimana zbog svojih ili bilo čijih drugih predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike".

Doris Pak je za Betu posebno podvukla da je "potpuno jasno svima o čemu je tu riječ", primijetivši da "takav način obraćanja i ponašanja nikako nije primjeren vjerskim ljudima i sam po sebi govori šta je tu po srijedi".

"To nema nikakve veze s vjerom", predočila je Doris Pak, koja je, zajedno s Belderom, u raspravi o nacrtu rezolucije o BiH u Spoljnopolitičkom odboru EP, zatražila da se u taj dokument unese poziv Islamskoj zajednici i njenom vođi Ceriću da se "jasno negativno izraze o narastanju vehabizma u BiH".

Doris Pak je potom novinarima izjavila da je "u interesu vjerske zajednice među Bošnjacima da jasno stavi do znanja da BiH nije prostor i nije zemlja gdje je fundamentalizam i vjerski ekstremizam dobrodošao".

Holandski poslanik Belder je naglasio da poslanici u Evropskom parlamentu moraju "prepoznati i biti svjesni pojava rasta vjerskog fundamentalizma u Bosni i Hercegovini, očigledno ispoljenog u vehabizmu".

Šef Delegacije EP za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan primijetio je da je "svaki porast radikalizma i fundamentalizma u zemlji korak unazad".

Izvještilac u sjenci za BiH u grupi socijalista EP, Emine Bockurt, istakla je da "vehabizam nije tip islama ukorijenjen u Bosni", ali je stavila do znanja da "gdje god postoje ekstremisti, a specijalno ako posežu za nasiljem, to je razlog za brigu".

Ona je kao primjer navela nedavni napad vehabijskog ekstremiste na američku ambasadu u Sarajevu.

Belder je takođe objasnio da je svoje stavove zasnovao na izvještajima medija, isto kao i sarajevskog biskupa Sudara od 29. januara, koji je naveo da ta opasnost postoji, kao i da će prve žrtve evenutalnog prevladavanja netolerantnog islama biti većinski, a vjerski tolerantni Bošnjaci.

"Biskup je to govorio u kontekstu toga da se i iseljavanje Hrvata iz BiH djelom pripisuje i nespokojstvu zbog rasta ovakve vrste ekstremnog islamizma", naveo je holandski poslanik EP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

  • 11:00

    22°C
  • 14:00

    23°C
  • 17:00

    23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

317 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI