Ukupno slučajeva
522 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Tramp zapretio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Foks njuzu

Trajno ćemo obustaviti finansiranje ako se SZO ne reformiše u roku od 30 dana, a SAD bi mogle i da se iščlane iz organizacije napisao je američki predsednik u pismu koje je objavio na Tviteru.

REGION I SVIJET
FOTO: AL DRAGO/BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES.

Američiki predsednik upitio je pismo direktoru Svetske zdravstvene organizacije Tedrusu Gebrejesusu u kojem iznosi niz kritika na način kako se SZO nosi sa aktuelnom pandemijom.

Na četiri strane pisma koje je objavio na svoj ličnom Tviter nalogu predsednik SAD navodi koje su sve propusti, po njemu, napravljeni uz tvrdnje da je SZO pod snažnim uticajem Kine.

Tramp piše da je SZO propustila da reaguje u decembru na neobične upale pluća u Vuhanu i da je ignorisala upozorenja sa Tajvana o načinu prenošenja virusa i nije ih prosledila svim članicama.

U više tačaka tvrdi da je SZO išla na ruku kineskim vlastima hvaleći njihovu reakciju i transparentnost, a baš to predsednik SAD dovodi u pitanje.Tramp optužuje SZO da nije sprovela istragu o poreklu virusa i podseća na reakciju na SARS iz 2003. godine kada je pod drugim direktorom organizacija delovala mnogo bolje, po njegovom mišljenju.

„Jasno je da je niz vaših grešaka učinio da ova pandemija postane ekstremno visok trošak za ceo svet," napisao je Tramp zatraživši da uprava SZO demonstrira nezavisnost od Kine.

U suprotnom američki predsednik najavljuje da bi privremena obustava finansiranja organizacije mogla da se pretvori u stalnu, kao i da bi SAD bile spremne da je napuste jer nemaju interes da novcem američkih poreznika finansiraju organizaciju koja trenutno radi protiv američkih interesa.

Tramp se u ponedeljak uveče na Tviteru osvrnuo i na izveštavanje Foks njuza, televizijske stanice za koju se verovalo da mu je naklonjena i da je bila ključna za njegovu pobedu na izborima.

Zbog dovođenja u pitanjenjegovih ideja za lečenje koronavirusa u nekim emisijama Tramp je zaključio da je tamo sve više anti-Tramp novinara i da toj televiziji očigledno nedostaje nekadašnji direktor Rodžer Ejls, inače Trampov lični prijatelj koji je pre tri godine smenjen i ubrzo je preminuo, te je došlo vreme da predsednik potraži novi medij za obraćanje.