Dajana Kalajdžić: Od ismijavanja okoline do reprezentativke

Bijeljinska karatistkinja Dajana Kalajdžić sportom se počela baviti od svoje osme godine. Dugogodišnje naporno i vrijedno treniranje donijelo joj je mnogbrojne uspjehe u ovoj borilačkoj vještini u kojoj se trenutno takmiči u kategoriji do 68 kilograma.

Dajana Kalajdžić: Od ismijavanja okoline do reprezentativke

U iskrenom razgovoru nije se libila da kaže da joj je glavnu motivaciju predstavljala sredina koja nije uvijek bila uz nju:

"Bila sam predmet ismijavanja svojih drugara, te je to bio jedan u nizu razloga početka mog treniranja".

Naravno da su sve promijenili njeni uspjesi na takmičenjima gdje je predstavljala dvije zemlje na balkanskoj i svjetskoj sceni. Kako je postizala sve bolje rezultate tako je i raslo poštovanje okoline, a ujedno se mijenjao i njen stav prema toj okolini. Sport je uticao na nju da prestane da obraća pažnju na "palanačke" epitete za djevojke koje se bave takozvanim muškim sportovima.

"Iskreno ne dotiču me mišljenja drugih ljudi, oni koji treba da budu u mom životu oni me i podržavaju. Svako od nas ima svoj život i svako troši vrijeme na sebi svojstven način" kaže Dajana.

Iako se uglavnom takmiči u juniorskoj kategoriji ipak je najveći uspjeh ostvarila na prošlogodišnjem balkanskom takmičenju u seniorskoj kategoriji osvojivši peto mjesto. Ističe da je posebno zahvalna svom selektoru koji joj je ukazao povjerenje i čast da se takmiči bas u toj kategoriji.

Ovoj mladoj sportistkinji poseban izazov predstavlja izlazak iz njene "komfor" zone i takmičenje sa starijim protivnicima. Kada joj ponestane motivacije za treniranje, ona je pronalazi u činjenici da se bori sa iskusnijim protivnicama od sebe i da u tome ima uspjeha.

Dajana navodi da je njen najveći sportski uzor upravo njen otac koji je bio juniorski prvak Evrope u tajlandskom boksu.

On je i podstakao da odluči da se bavi borilačkim sportom. Zahvaljujući svojoj porodici prebrodila je mnoge prepreke:

"Većina mladih sportista zbog nedostatka materijalnih sredstava odlučuje se na napuštanje sporta i sama sam se našla nekoliko puta na prekretnici napuštanja ovog sporta, zbog odbijanja molbe za pomoć od strane grada".

Jedna od najvećih Dajaninih želja jeste da se popne na postolje svjetskog prvenstva i odlazak na olimpijske igre.

"Želim da tu medalju posvetim svojoj najboljoj drugarici Katarini, koja me oduvijek podržavala kako u životu tako i u ovom sportu, koja me je bodrila kroz moje borbe, ali nažalost ona je svoju najvažniju izgubila" kaže Dajana.

Kalajdžićeva je đak poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini.

"S obzirom da dnevno treniram dva, a ponekad i tri puta, lično sam zadovoljna ispunjavanjem svojih školskih obaveza".

Mišljenja je da se dobrom organizacijom vremena i pravilnog raspoređivanja svojih obaveza može postići uspjeh.

Na kraju razgovora Dajani smo poželjeli puno sreće u nastavku karijere i da slijedi svoje snove.

Nedeljko Spremo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA