Kupci se postepeno vraćaju na Kvantašku pijacu u Bijeljini

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, koja posluje u okviru preduzeća „Grad", ponuda povrća i voća za ovaj dio godine uobičajena, moglo bi se reći i zadovoljavajuća.

Kupci se postepeno vraćaju na Kvantašku pijacu u Bijeljini

Međutim, kupaca ima nešto više u ranim jutarnjim satima, da bi već u prvim prijepodnevnim satima promet bio sveden na minimum.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nema ni kupaca iz Sarajeva i drugih gradova u FBiH, koji su nekada čekali u redu sa kamionima na utovar.

Prodavci povrća i voća kažu da u dvadesetak godina dugom vijeku Kvantaške pijace ne pamte lošiju godinu, kada je promet robe u pitanju.

Radiša Despotović iz Crnjelova proizveo je odličan mladi krompir. Nudi ga po cijeni od 1,10 feniga za kilogram.

„Proizvodim još paradjz, lubenice, papriku rogu. Ovo proljeće, osim pandemije virusa korona, neobično je i po tome što je zabilježeno izuzetno hladno vrijeme, pogotovo noću i u ranim jutarnjim satima. Niske temperature usporavaju razvoj biljaka u plastenicima i na otvorenom".

Radiša kaže da se od domaćeg semberskog povrća na Kvantaškoj pijaci može kupiti rani krastavac, po cijeni od 1,5 KM za kilogram, rani kupus, koji košta 25 pfeniga po kilogramu, tikvice, mladi luk.

„Promet je slab, jer nema svadbi i veselja, restorani kupuju minimalne količine voća i povrća. Kada, s druge strane, znate i to da je radna snaga sve skuplja, te da na njivama i u plastenicima nema dovoljno vrijednih ruku kao nekada, onda vam situacija postaje puno jasnija", kaže Radiša Despotović.

Na Kvantaškoj pijaci mogu se nabaviti izuzetno kvalitetne jagode iz Čelića i Koraja, po tri KM za kilogram, trešnje iz Srbije, paradajz iz Makedonije, hercegovački krompir po cijeni od 1,10 KM za kilogram.

Pandemija virusa korona ozbiljno je uzdrmala poljoprivredne proizvođače u Semberiji, ali, ipak, većina njh kaže da su optimisti i da se samo uzdaju u dobro zdravlje. Za sve ostalo, uzdaju se, biće još dobrih vremena, kako za proizvođače, tako i za kupce voća i povrća.

15°

  • 05:00

    15°C
  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    22°C
Vedro
Drina Radalj

33 cm

17.06. 02h -3cm

Sava Jamena

314 cm

17.06. 02h 0cm

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI