Ovog leta klasična plava je "in", simbolizuje mir, poverenje, komunikaciju

Krajem svake godine tradicionalno "Pantone Color Institute", pravi izbor i najavljuje glavnu boju koja će biti u trendu sledeće godine. Za 2020. godinu izabrana je klasična tamnoplava boja kao referentna boja sezone proleće - leto 2020. (Classic Blue, 19-4052).

Moda i ljepota

Kako navode iz modne industrije paleta plavih tonova izabrana je ciljano. S obzirom da živimo u užurbanom svetu i brzim tempom, ova boja pomoći će ljudima da ublaže anksioznost, pa povrate veru u sebe i druge, a deluje i opuštajuće i smirujuće.

U Institutu za boje Penton, zaposleni su u obzir uzimali vizuelne komponente, zvuke, ukuse, mirise. Tako je izabrana klasično plava, kao dominantna boja leta za 2020. godinu.

U kompaniji procenjuju da će ova boja povećati prodaju jer simbolizuje zaštitu, stabilnost, mir, poverenje, otvoren um, svest i komunikaciju. Institut Penton sarađivao je i saFirmenich, AudioUKS, Landr i The Inside, u cilju donošenja finalne odluke.

Ovog leta moderno je plavo

„Ulazimo u novu eru pa smo pokušali da pronađemo inspiraciju iz novih izvora koji pomažu ljudima u različitim zemljama da steknu bogatije iskustvo u interakciji sa bojama", istakla je Laura Presman, potpredsednica instituta za boje Penton.

Pored plave, bela boja je kao sinonim letnjeg stila odevanja i omiljena je boja mnogih, navodi se u istraživanjima. Bele odevne predmete rado nose i žene i muškarci, a prema podacima Lysta, žene biraju bele haljine i pantalone širokog kroja. Muški deo populacije zainteresovan je najviše za predimenzionirane majice hoodle,T- shirt majice i kratke pantalone.

Bele patike i dalje su u modi, i po statistikama, ove godine interes za njima je porastao za 12 odsto, u odnosu na potražnju prethodne godine, navode iz platformeLyst.

Bela boja lako se kombinuje sa drugim bojama

Izveštaj Instituta za boje Penton u Londonu, naveo je da je kolorit drečavih boja isto tako poželjan, jer je svaka od tih boja dominantna i može se nositi u kombinaciji sa belom bojom.

„Proleće - leto 2020. godine je priča o koloritima i odvažnim nijansama koje stvaraju provokativne izraze boja. Snažna i živahna ovosezonska paleta boja ukazuje na našu odlučnu želju za pozitivnošću i uzdizanjem", istakla je Leticija Ajsman izvršna direktorka Penton instituta.