Arheolozi usred vinograda pronašli savršeno očuvan mozaik iz trećeg veka

Posle višedecenijske potrage arheolozi uspeli da pronađu prelep i izuzetno očuvan mozaik iz doba antičkog Rima u gradiću Negrar nedaleko od Verone. Na ovom lokalitetu su još pre sto godina pronađeni ostaci vile stare 1700 godina.

Zanimljivosti

Velelepni podni mozaik je pronađen nekoliko metara ispod jednog vinograda nakon što su pre samo nedelju dana završeni sezonski poljoprivredni radovi nedaleko od Negrara di Valpoličela. Arheolozi su bili zatečeni činjenicom da su konačno uspeli da otkriju ovaj mozaik, posle skoro stogodišnje potrage.

Još je 1922. godine na ovoj lokaciji severno od Verone otkrivena vila za koju se veruje da potiče iz 3. veka nove ere. Arheolozi su se decenijama trudili da otkriju bilo šta vezano za ovu vilu.

Opštinske vlasti Negrara di Valpoličela podelile su vest o ovom podvigu na stranici naFejsbuku.

„Posle višedecenijskih pokušaja i promašaja, deo poda i temelja rimske vile severno od Verone, koju su naučnici otkrili pre skoro 100 godina, sada je iskopan", kaže se u objavi.Opštinari obećavaju da će pokušati sa vlasnicima vinograda da pronađu adekvatno rešenje kako bi se ovo arheološko blago učinlo dostupnim.