Korona uzima danak: Za stalno odjavljeno 65, a privremeno 147 radnji u Semberiji

Štete koje je bijeljinskoj privredi nanela pandemija virusa korona još se zbrajaju. Decidne podatke o finansijskim gubicima još niko nema, ali je izvjesno da je ova situacija itekako unazadila privredni ambijent.

Korona uzima danak: Za stalno odjavljeno 65, a privremeno 147 radnji u Semberiji

Više stotina radnika ostalo je bez posla, mnoge radnje bile su zatvorene, a i oni privredni subjekti koji su radili suočavali su se s brojnim problemima. Stanje bi bilo i alarmantnije da Republički štab za vanredne situacije i lokalna uprava nisu preduzeli mjere. Iako je najvažnije sačuvati zdravlje ljudi, neophodno je i pomoći privrednom oporavku , slažu se i nadležni i privrednici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na području Grada Bijeljina, od januara do maja, Odjeljenju za privredu obratilo se 630 preduzetnika. Rješenja za rad izdata su za 110 preduzetnika, stalno je odjavljeno 65, a privremeno 147 privrednih subjekata i zanatsko-preduzetničkih radnji.

- Prema podacima Zavoda za zapošljavanje - Biroa Bijeljina, koji su nam dostavljeni, na evidenciji nezaposlenih 16. marta bilo je 9.326 lica, a 31. maja prijavljeno 9.930 nezaposlenih. Na evidenciji Poreske uprave RS, na području grada Bijeljina prije proglašenja vanrednog stanja bilo je 24.383 zaposlenih, a 31.maja 23.220 zaposlenih lica. Sudeći po ovim pokazateljima, korona je uzela „danak" - kaže Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina.

Pojašnjava da su preduzetnici kao glavne razloge za odjavu rada i privremeni prestanak obavljanja djelatnosti obrazlagali problemima izazvanim epidemijom virusa korona, ali i nerentabilnošću poslovanja zbog nedostatka posla, visokim obavezama, visokim cijenama energenata, skupim kreditima, slabom kupovnom moći stanovništva i nelojalnom konkurencijom velikih preduzeća i trgovačkih lanaca.

Savić podsjeća i da je lokalna uprava preduzela niz mjera kako bi pomogla privrednicima da prevaziđu teškoće.

- Donijeli smo odluku o moratorijumu u otplati dospjelih rata utvrđenog iznosa naknade i rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, oslobodili plaćanja zakupce poslovnih prostorija, koji su u ugovornom odnosu s Gradom Bijeljina, te osloboditi plaćanja PDV one zakupce kojima je rad bio ograničen ili potpuno obustavljen, na dva, odnosno tri mjeseca - kaže Savić.

Prema njegovim riječima, donijeta je i odluka o smanjenju komunalnih taksi.

U pomoć domaćim privrednicima prijedlozima, sugestijama, ali i konkretnim mjerama, uključio se i Privredni savjet Grada Bijeljina, koji je osnovan prije pet godina kako bi bio spona između privrednika i nadležnih institucija.

Predsjednik Savjeta, Milenko Stevanović, upozorava da je pandemija najviše pogodila preduzetnike koji su morali u potpunosti da obustave rad, ali i privrednike koji su zbog zatvaranja granica ostali bez sirovine i mogućnosti da je nabave ili izvezu svoje proizvode.

- Zbog činjenice da se epidemiološka situacija posljednjih par dana pogoršala, ne smijemo se opustiti. Zdravlje radnika je najbitnije, te poslodavci moraju pravovremeno zaštitili radni prostor i i nabaviti neophodnu zaštitnu opremu za sve zaposlene. S druge strane, radnici moraju biti savjesni i odgovorni i poštovati naložene mjere - ocjenjuje Stevanović.

Ugostiteljstvo najugroženije

Ugostiteljstvo, turizam , hotelijerstvo i trgovina najugroženije su delatnosti. Najranjivija kategorija u privrednom lancu je i preduzetništvo.

Nažalost, i pored svih preduzetih mjera u Bijeljini je tokom pandemije odjavljeno stotinak zanatsko-preduzetničkih radnji. Upravo ovi sektori očekuju i najviše pomoći nadležnih.