Od 1. jula jeftiniji roming u državama zapadnog Balkana

Od 1. jula počinje da se primjenjuje sljedeći korak u smanjenju cijena roming usluga u državama zapadnog Balkana.

Od 1. jula jeftiniji roming u državama zapadnog Balkana

U ovom koraku biće smanjene dodatne naknade za uslugu dolaznih poziva iz regiona i uslugu prenosa podataka-pristupa internetu, podsjećaju iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Kako ističu, dodatna naknada za uslugu dolaznih poziva biće smanjenja sa 4 centa/min na 2,5 centi/min, odnosno za 37,5 odsto, prenosi Bankar.me.

Dodatna naknada za uslugu prenosa podataka biće smanjena sa 2,5 centi/MB na 1,5 centi/MB, odnosno za 40 procenata.

"Cijene ostalih regulisanih maloprodajnih roming usluga u državama zapadnog Balkana će ostati nepromijenje u odnosu na trenutno važeće cijene. Cijene roming usluge dolaznih poziva iz regiona za korisnike svih operatora u Crnoj Gori, kada uslugu rominga koriste u regionu Zapadnog Balkana će iznositi maksimalno 3,03 centa/min sa PDV", ističu iz EKIP-a.

Cijene roming usluge prenosa podataka kada se usluge rominga koriste u regionu zapadnog Balkana će iznositi maksimalno 1,91 cent/MB za korisnike Crnogorskog Telekoma, 1,96 centi/MB za korisnike Telenora, odnosno od 1,82 centa/MB do 21,78 centi/MB, u zavisnosti od korisničkog paketa koji se koristi, za korisnike Mtela.

"Prethodno navedene cijene regulisanih maloprodajnih roming usluga će važiti do 01.07.2021. godine, kada će se roming usluge za korisnike u državama zapadnog Balkana naplaćivati kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži (tzv. "roaming lake at home" - RLAH režim naplate)", dodaju oni.

Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana je zaključen 4. aprila 2019. godine u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Republike Albanije, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Sporazum je u ime Crne Gore potpisalo Ministarstvo ekonomije.

"Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je 6. juna 2019. godine donijela Odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu naložila da primijene cijene roming usluga u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u državama zapadnog Balkana. Navedenom odlukom su propisani koraci u smanjenju cijena roming usluga za korisnike iz Crne Gore kada budu koristili roming ulsuge u državama potpisnicama Sporazuma", podsjećaju oni.

Prvi korak u smanjenju cijena roming usluga je primijenjen 1. jula prošle godine.

"Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, u skladu sa Sporazumom i Odlukom Agencije, koji se primjenjuju od 1.jula prošle godine, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga. Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roaming usluga od ovih koje su određene Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga i Odlukom Agencije, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega", navode oni.

Prelazak sa regulisanih cijena na alternativne cijene roming usluga obavlja se u toku jednog radnog dana i besplatan je za korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA